Sertésszűz szezámmagos bundában, jázminrizzsel és tavaszi, medvehagymás tojássalátával.
A szűzpecsenye a sertés legfinomabb része, sok változatban elkészíthető. Most szezámmagos bundában sütöttem, köretként a jázminrizs remek, de a tavaszi tojássaláta kiemeli az egész étel finomságát.
Hozzávalók: 3 személyre
40-50 dkg sertés szűzpecsenye,
só,
tarkabors, (íze karakteresebb, mint a feketeborsé),
3 evőkanál zsemlemorzsa,
3 evőkanál szezámmag,
olaj a sütéshez.
A szűzpecsenyéről a hártyákat eltávolítjuk, ferdén felszeleteljük, sózzuk, tarkaborssal megszórjuk.
A zsemlemorzsát a szezámmaggal összekeverjük, a szeleteket beleforgatjuk, majd a forró olajon minden oldalról szép pirosra sütjük.
(Húscsipesszel forgassuk, hogy ne sértsük meg a húst.)
A megpirult húst kivesszük egy papírtörlővel bélelt tálba, így pihentetjük.
A recept elkészíthető karajból és combszeletből is, de akkor több sütési idővel számoljunk.
Jázmin rizst készítettem köretként, és tavaszi tojássalátát is adtam mellé.
Nagyon vártam már, hogy a friss medvehagyma kapható legyen a boltokban.
Azonnal el is készítettem ezt a remek salátát.
Tavaszi medvehagymás tojássaláta: 3 személyre
4 tojás keményre főzve,
5 szál medvehagyma apróra vágva,
3 evőkanál tejföl,
3 evőkanál majonéz,
1 alma, hámozva, reszelve,
citromlé,
csipet bors.
A tojásokat hideg vízben feltesszük főni, a vízbe mindig tegyünk 1 teáskanál sót, 10 perc főzés után hideg vízzel öblítsük le. Hámozás után felszeleteljük, 3 tojást felaprítunk, 1 tojást félreteszünk díszítésnek.
A medvehagymát apróra vágjuk, a többi hozzávalóval együtt a tojáshoz keverjük.
Nagyon finom tavaszi salátát kapunk, mert a medvehagyma különleges ízt ad.
Mindig teszek el megmosva, apróra vágva a fagyasztóba, így bármikor elővehető.