Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Juhász káposzta

2022. augusztus 22. - Takács Gyuláné Erzsike

Juhász káposzta.

Nagyon régen készítettem ezt az egyszerű, laktató egytálételt. Egyik öreg szakácskönyvemben találtam akkor és most ismét eszembe jutott, milyen finom volt.

Kevés hozzávalóból készül, kezdőknek is nagyon ajánlom kipróbálásra.

A borsikafű kiemeli az ízeket, ne hagyjuk el ebből az ételből.

juhasz_kaposzta_20220822.JPG

Hozzávalók 3-4 személyre:

kisebb fej, (1 kg ) édes fehér káposzta, torzsa nélkül kb. 80 dkg,

35-40 dkg sertéslapocka apró kockákra vágva,

1 nagyobb fej vöröshagyma (10-12 dkg)

2-3 gerezd fokhagyma,

2 evőkanál zsír,

só, őrölt tarka bors, 2 teáskanál pirospaprika,

1 teáskanál borsikafű (van ahol csomborként ismerik).


A zsírban az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Ekkor sózzuk, mert a hagyma így könnyen megpuhul, szétesik. Rátesszük a kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk és így pároljuk amíg a levét elfövi.

A zúzott fokhagymát és a pirospaprikát hozzáadjuk a húshoz, majd kevés, forró alaplével, vagy vízzel felengedjük.

A káposzta torzsáját kivágjuk és kis kockákra szeleteljük.

Rátesszük a húsra, bőven borsozzuk és borsika füvel (csomborral) megszórjuk.

Időnként megkeverjük, ha a káposzta kevés levet enged, akkor vízzel pótoljuk.

Ne legyen túl szaftos, inkább a hús és füszerek íze domináljon.

(A csombor kiváló a káposztás ételekhez.)


A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr2017913313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2022.08.23. 17:43:50

Én ezt eddig "Lucskos káposzta" néven ismertem, és gyakorta készítjük, főleg nyáron. Kis különbséggel: egy kis ecettel savanykássá téve, és a csombor mellett (ha nincs itthon csombor, akkor helyette) egy-két csomó apróra vágott kaporral, a felét az elején, a felét a végén hozzákeverve.
süti beállítások módosítása