Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Sütőtök krémleves hidegen sajtolt tökmagolajjal.

2023. október 15. - Takács Gyuláné Erzsike

Sütőtök krémleves.

Remélem, tetszik ez a krémleves. A kanadai sütőtök édesebb, selymesebb az íze így a levesnek. Szerintem ezt a gyerekek is kedvelni fogják.

sutotok_kremleves.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

1 kanadai sütőtök (80-90 dkg)

1 kisebb vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma,

1 liter víz vagy 1 leveskockából alaplé,

2 dl tejszín, tejföl vagy kókusztej,

1 evőkanál étkezési keményítő (liszt helyett),
só, bors,

fél mokkáskanál őrölt gyömbér,

fél mokkáskanál curry,

5 dkg vaj..

 

fél teáskanál hidegen sajtolt tökmagolaj tányéronként.

Tetejére bruschettát vagy levesgyöngyöt adhatunk.

A sütőtököt mosás után 3 cm-es karikákra vágjuk. A vékonyabb részből 6 karikát alufóliára helyezünk, szeletenként fél mokkáskanál cukorral meghintjük, majd fóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Finom csemege.

A vastagabb részt meghámozzuk, felszeleteljük, a belső magokat eltávolítjuk.

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, a vajon megdinszteljük. Ekkor sózzuk, így hamarabb szétfő a hagyma.

A sütőtököt a felforralt alaplébe tesszük, fűszerezzük, és 25-30 percig főzzük.

Kicsit hagyjuk hűlni, majd a turmixgépbe öntjük a tejszínt, rá a keményítőt, aztán a levest.

(A kézi mixernél finomabb a turmix, habosabb, könnyebb az étel szerintem.)

Még 2-3 percig visszatesszük a fazékba és forralunk rajta.

Tálaláskor a tökmagolajjal és bruschettával kínáljuk vagy leves gyöngyöt rakunk rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr4218235245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása