Sütőtök krémleves.
Remélem, tetszik ez a krémleves. A kanadai sütőtök édesebb, selymesebb az íze így a levesnek. Szerintem ezt a gyerekek is kedvelni fogják.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kanadai sütőtök (80-90 dkg)
1 kisebb vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 liter víz vagy 1 leveskockából alaplé,
2 dl tejszín, tejföl vagy kókusztej,
1 evőkanál étkezési keményítő (liszt helyett),
só, bors,
fél mokkáskanál őrölt gyömbér,
fél mokkáskanál curry,
5 dkg vaj..
fél teáskanál hidegen sajtolt tökmagolaj tányéronként.
Tetejére bruschettát vagy levesgyöngyöt adhatunk.
A sütőtököt mosás után 3 cm-es karikákra vágjuk. A vékonyabb részből 6 karikát alufóliára helyezünk, szeletenként fél mokkáskanál cukorral meghintjük, majd fóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Finom csemege.
A vastagabb részt meghámozzuk, felszeleteljük, a belső magokat eltávolítjuk.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, a vajon megdinszteljük. Ekkor sózzuk, így hamarabb szétfő a hagyma.
A sütőtököt a felforralt alaplébe tesszük, fűszerezzük, és 25-30 percig főzzük.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd a turmixgépbe öntjük a tejszínt, rá a keményítőt, aztán a levest.
(A kézi mixernél finomabb a turmix, habosabb, könnyebb az étel szerintem.)
Még 2-3 percig visszatesszük a fazékba és forralunk rajta.
Tálaláskor a tökmagolajjal és bruschettával kínáljuk vagy leves gyöngyöt rakunk rá.