Szinte mindenki evett már, vagy készített brassói aprópecsenyét, de nem biztos, hogy így.
Brassói aprópecsenye sült krumplival
Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb kockákra vágva
10 dkg kolozsvári szalonna
2 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál majoránna
fél mokkáskanál őrölt kömény
fél evőkanál só
1 teáskanál pirospaprika
1 leveskocka
1,2 kg krumpli, a sütéséhez: 1 liter olaj
A húst 2-3 centis darabokra szeleteljük, a szalonnát apróra felkockázzuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
A 2 evőkanál olajon a szalonnát megpirítjuk, (jól kisütjük) hozzáadjuk a hagymát, legalább 5 percig együtt dinszteljük. Rátesszük a húst, az apróra vágott fokhagymát, a fűszereket.
Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a sót, pirospaprikát, leveskockát és 2 deciliter forró vízzel felengedjük.
Időnként megkeverve, közepes lángon legalább egy és negyed órát sütjük. Ha a levét elfőné, forró vízzel pótoljuk.
A krumplit, meghámozzuk, kockára vágjuk és konyharuhán elterítve kicsit szárítjuk. (Így nem fog spriccelni az olaj, ha beletesszük.) Az olajba mindig tegyünk egy csipet sót, ezzel is segítünk, hogy a még nem teljesen száraz krumplitól az olaj ne spricceljen. Ezt tegyük akkor is, ha fagyott ételt teszünk sülni a serpenyőbe. Konyhai papírtörlőre szedjük.
Mire a hús megpuhul, a krumpli is elkészül.
Jégsaláta, fejes saláta, uborka illik hozzá.