Pöttyös pecsenye
Kiváló vendégváró, a hidegtálra mutatós pecsenye.
Hozzávalók:
1 kg rövidkaraj csont nélkül
1 sárgarépa (közepes vastagságú)
1 fehérrépa (a sárgarépával kb. azonos méretű)
1 szárzeller (angol zeller) vagy 2-3 csemege uborka
só, bors, pirospaprika,
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsír
Az egészben hagyott rövidkarajt 3 helyen éles késsel felszúrjuk. A tisztított sárgarépát, a fehérrépát és a szárzellert (vagy uborkát) a résekbe dugjuk úgy, hogy végigérjenek.
Az így előkészített karajt sózzuk, borsozzuk és forró zsíron átforgatva szép pirosra sütjük.
A fokhagymát a hús mellé tesszük és felöntjük 2 dl forró vízzel, vagy húslevessel.
A húst közepes tűzön főzzük, időnként megforgatjuk, hogy minden oldala átpárolódjon. Ez legalább egy óra. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel pótoljuk.
Amikor kész, kivesszük a lábasból és kihűtjük.
Dupla réteg alufóliára a karaj méretének megfelelő hosszúságban 1 teáskanál pirospaprikát szórunk, és erre tesszük a karajt, megforgatjuk, hogy minden oldala paprikás legyen.
Hűtőbe tesszük és tálaláskor 0,5-1 cm vastagságúra szeleteljük.
Kiváló vendégváró, mert előző nap elkészíthető.