Burgonyaköpenyes zsályás csirke (Ünnepi étel)
Hozzávalók: 4 személyre
50 dkg csirkemell filé,
20 dkg gomba (lehet konzerv is)
10 dkg kolozsvári szalonna,
fél piros és fél zöld kaliforniai paprika,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
4 zsályalevél apróra vágva, (ha valaki nem szereti, csak petrezselyemmel is készítheti)
fél csokor petrezselyem,
só, bors
3 evőkanál olaj
2 dl tejszín,
2 evőkanál keményítő vagy liszt
A burgonyaköpenyhez:
8o dkg burgonya,
10 dkg reszelt sajt
só,
fél mokkáskanál őrölt fehér bors
fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
Az olajon megpirítjuk az apró kockára vágott szalonnát, rátesszük a kis kockákra vágott csirkemellet, fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ha a leve kevés lenne, 1 dl vízzel pótoljuk.
30 perc után tesszük bele a gombát, a paprikát, és készre sütjük. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott zöld leveleket, amivel még 5 percig pároljuk. A tejszínt elkeverjük a keményítővel, hozzáadunk 2 evőkanállal a hús levéből, majd összekeverve pár perc múlva kész a ragunk.
A burgonyát tisztítás után kockára vágva enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, még melegen áttörjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, fűszerezzük, majd egyenként elkeverjük a tojásokkal.
A csirkét tűzálló tálba tesszük, a tetejére olajba mártott evőkanállal rásimítjuk a burgonyát úgy, hogy mindenütt befedje a ragut. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul. (Kb. 40 perc.)
Ez most dupla mennyiségből készült, mutatós és finom étel.