Sertésszűz kolbásszal töltve burgonyakrokettel, bátor nyúl módra.
Valami finom ebédet szerettem volna készíteni sertésszűzből, sikerült. A krokettet magam készítettem. Jó szívvel ajánlom.
Hozzávalók 3-4 személyre:
45 dkg sertésszűz, (1 nagyobb db)
30 dkg sütni való kolbász,
só, frissen őrölt tarka bors, (nagyon illik a sertésszűzre),
2 evőkanál zsír,
A kroketthez:
30 dkg burgonya (tisztítva mérve)
10 dkg liszt,
só, bors, szerecsendió 2 csipet, ízlés szerint.
1 egész tojás,
zsemlemorzsa,
3-4 deciliter olaj a sütéshez.
A szűzérmét középen bemetszem, a kolbászt beledugom. A sertésszűz végét levágom, szétnyitom.
A vágódeszkára tengeri sót és őrölt tarka borsot hintek, ebbe forgatom a húst.
A forró zsiradékban minden oldalról átsütöm a leszelt hússal együtt.
A sütőt 180 fokra előmelegítem, az átsütött húst a tepsibe rakom, majd a forró zsiradékkal leöntöm. A serpenyőben maradt pörzsanyagot 1 deciliter forró vízzel a hús alá öntöm.
Alufóliával letakarom és 40 percig sütöm, közben egyszer a szafttal locsolva megfordítom.
Amikor kész, tányérra szedem és kicsit kihűtöm.
A szűzérméket ferdén, ujjnyi vastagra szeleteljük.
Fontos, hogy a szeletek ne törjenek össze.
A burgonyakroketthez 30 dkg tisztított burgonyát megfőzök, ha kihűlt, 10 dkg liszt, só, bors, szerecsendió és 1 tojás hozzáadásával elkészítem a masszát.
Ha szükséges, kevés lisztet vagy zsemlemorzsát még adok hozzá.
Vizes kézzel megformázom, zsemlemorzsába forgatom és forró olajban megsütöm. Papírtörlőre szedem, ami a felesleges olajat magába szívja. Formázhatjuk pogácsának is, tökéletes, a lényeg, hogy felébe sem kerül, mint a kész, bolti áru.
Burgonyakrokettel tálaltam, ez illik hozzá leginkább.