Hideg gyümölcsleves, a kihagyhatatlan!
Hozzávalók:
30 dkg cseresznye, (magozva)
30 dkg meggy, (magozva)
20 dkg sárgabarack (befőtt, vagy fagyasztott is jó)
fél citrom leve és héja,
6-7 szegfűszeg,
fél mokkáskanál fahéj,
3-4 evőkanál cukor,
2 dl tejszín,
2 evőkanál keményítő,
1,2 liter víz.
A magozott gyümölcsöket a fűszerekkel feltesszük főni. 20-25 perc után, a főzés végén a szegfűszeget és a citromhéjat kivesszük, majd a tejszínt a keményítővel elkeverjük, a leves főzőlevéből 3 merőkanálnyit hozzáadunk, elkeverjük, (ez a hőkiegyenlítés), szűrőkanálba öntjük és lassan a leveshez adjuk.
Már csak kicsit összeforraljuk (2-3 perc) és kész. Hidegen tálaljuk, diszítjük.
Bármilyen nyári gyümölccsel, sárgabarack, őszibarack is kiváló.
(A gyümölcsöket nyáron tegyük el dobozokban a fagyasztóba, télre gondolva, így bármikor elkészíthető ez a gyümölcsleves.)