Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Tárkonyos, krémsajtos zöldségleves.

2023. november 17. - Takács Gyuláné Erzsike

Tárkonyos, krémsajtos zöldségleves.

 tarkonyos_kremsajtos_zoldsegleves_1.JPG

Igazán üdítő, finom leves sok zöldséggel. Különlegessé a krémsajt és a tárkony hozzáadása teszi, kóstoljátok meg feltétlenül.

Hozzávalók 4-5 adaghoz

2 közepes sárgarépa,

1 fehérrépa,

fél zsenge karalábé,

20 dkg karfiol,

1 közepes fej vöröshagyma,

2-3 gerezd fokhagyma,

Zellerzöld a lestyánlevéllel összekötve kerüljön a levesbe,

negyed kaliforniai és tv paprika,

2 centis gyömbér darab, (tisztítva, egyben) 10 szem egész borssal, 4 szem szegfűszeg. teatojásba rakjuk,

2 evőkanál vaj, vagy 3 evőkanál olaj, vagy zsír, ízlés szerint,

1 teáskanál tárkony,

10 dkg tejszines krémsajt vagy mascarpone,

só, 1 teáskanál pirospaprika.

 

Tisztítás után a sárgarépát felkarikázzuk, a felforrósított vajon, vagy olajon 3-4 perc alatt átforgatjuk. Sózzuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, karalábét 1-2 centiméteres kockákra, együtt pirítjuk még 5-6 percig.

Meghíntjük 1 teáskanál pirospaprikával, elkeverjük, majd 1,5 liter hideg vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a teatojásba rakott gyömbért, szegfűszeget, borsot.

Ételízesitőt, vagy 1 húsleveskockát adunk hozzá, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, közepes tűzön főzzük 40 percig. A karfiolnak kevesebb főzési idő kell, azt később adjuk hozzá.

(Csomagba kötött zeller és lestyán levél kerüljön még bele, ami finom ízt ad.)

A tárkonyt a főzési idő vége előtt 10 perccel adjuk hozzá.

Amikor a zöldség megpuhult, a krémsajtot a 2 merőkanálnyi főzőlével alaposan elkeverjük, a leveshez adjuk, de a gázt elzárjuk, már nem főzzük tovább.

Különlegesen finom levest adunk így az asztalra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr8618261053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása