Nosztalgia töltött káposzta.
Biztosan sokan vagyunk, akik nagyon messzire kerültek szülőhelyüktől és a régi ízek egy idő után hiányoztak, az új környezetben pedig ezt az ételt senki nem ismerte. Mint ahogy rég hiányzik már az a kedves szomszéd, Irénke néni is, akivel később évente párszor együtt készíthettem.
Igazuk van, ha most azt mondják páran, de hisz ez a szabolcsi töltött káposzta egyik fajtája.
Hozzávalók:
1-1,2 kg édes fehér káposzta
50 dkg darált hús (sertés vagy pulyka)
25 dkg kukoricadara
10 dkg csemege szalonna
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
fél paprika apróra vágva
3 evőkanál zsír
só, bors, 1 teáskanál pirospaprika
fél liter paradicsomlé (saját) és 1 kis doboz paradicsompüré
(pótolható 1 nagy doboz paradicsompürével, higítva)
A káposzta torzsáját kivágjuk, majd forrásban lévő, sós vízben a leveleket leszedjük, megpuhítjuk. A levelek vastag erét vágjuk le, így lesz könnyebben göngyölhető.
Amíg a káposzta hűl, a kukoricadarát hideg vízzel 2-3-szor leöblítjük, leszűrjük.
A zsírban a csemege szalonnát kisütjük, az apróra vágott vöröshagymát, paprikát megdinszteljük. A zúzott fokhagymát és a pirospaprikát is hozzáadjuk a darált húshoz, majd az egészet összekeverjük a darával.
A káposzta leveleket megtöltjük, felgöngyöljük. A kimaradt káposztát apróra vágva a fazék aljára rakjuk, rátesszük a göngyölegeket és felöntjük a paradicsomlével. A káposzta pároló levét is felhasználjuk és még annyi vizet adjunk hozzá, hogy a káposztát 2 ujjnyira ellepje.
(A tetejére pár szál csombort tettem, ez kiváló a káposztás ételekhez.)
Közepes lángon főzzük legalább másfél órát, a fazekat rázogassuk meg időnként.