Illatos-omlós csirkefalatok tojásos rizzsel, finom szósszal, könnyen, otthon is elkészíthető étel, miért mennénk ezért kínai étterembe.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkemell filé,
3 tojásfehérje,
só,
őrölt bors,
5 evőkanál étkezési keményítő,
2 evőkanál kukoricaliszt (jobban rátapad a húsra a massza)
Elkészítés:
A csirkemellet vékony darabokra szeleteljük.A 3 tojásfehérjét abba a tálba tesszük, amiben majd a husokat megforgatjuk, A tojásfehérjéket villával habosra verjük, kézi habverővel keverve adjuk hozzá a keményítőt, sózzuk, borsozzuk. A húsfalatokat előbb kukoricalisztben, majd ebben a masszában alaposan megforgatjuk, és forróra hevített olajban, ügyelve, hogy ne érjenek össze, közepes lángon – aranybarnára sütjük. A kész falatokat papírszalvétára emeljük.
A körethez:
1 bögre (2,5 dl) rizs főzve vagy párolva
1 evőkanál olaj
1 kis fej hagyma
(Tipp: én így készítem a köretet: a rizst 1 evőkanál zsíradékon megpirítom (2 perc), majd felöntöm két bögre forró vízzel, sózom és beleteszem a megtisztított hagymát. 10 perc alatt a rizs a levét majdnem beissza, ekkor a gázt elzárom, és a lábasra teszek 2 törülközőt, így áll még 45 percig. ) Lehet bele petrezselyemzöldet tenni, de most itt másképp készült.
A panírból kimaradt 3 tojássárgáját + 1 egész tojást összekeverjük, majd 1 evőkanál zsiradékon rántottát sütünk, folyamatosan keverjük, hogy minél kisebb darabok legyenek.
Amikor a rizs kész, a hagymát eltávolítjuk, a tojással összekeverjük.
A mártáshoz:
2 dl ketchup
0,5 dl balzsamecet
1 evőkanál méz
2 evőkanál szójaszósz
fél mokkáskanál őrölt, vagy fél mokkáskanál friss reszelt gyömbér,
1 gerezd fokhagyma
fél kicsi vöröshagyma reszelve
só
őrölt bors
A szószhoz a hagymát és a fokhagymát lereszeljük, és az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Tálkában, vagy közvetlenül a tányéron adjuk a csirke mellé.