Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Illatos-omlós csirkefalatok.

2015. augusztus 23. - Takács Gyuláné Erzsike

  

dscf0434.JPGIllatos-omlós csirkefalatok tojásos rizzsel, finom szósszal, könnyen, otthon is elkészíthető étel, miért mennénk ezért kínai étterembe.

omlos_csirkefalatok.JPG
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkemell filé,
3 tojásfehérje,
só,
őrölt bors,
5 evőkanál étkezési keményítő,

2 evőkanál kukoricaliszt (jobban rátapad a húsra a massza)

Elkészítés:
A csirkemellet vékony darabokra szeleteljük.A 3 tojásfehérjét abba a tálba tesszük, amiben majd a husokat megforgatjuk, A tojásfehérjéket villával habosra verjük, kézi habverővel keverve adjuk hozzá a keményítőt, sózzuk, borsozzuk. A húsfalatokat előbb kukoricalisztben, majd ebben a masszában alaposan megforgatjuk, és forróra hevített olajban, ügyelve, hogy ne érjenek össze, közepes lángon – aranybarnára sütjük. A kész falatokat papírszalvétára emeljük.

A körethez:

1 bögre (2,5 dl) rizs főzve vagy párolva

1 evőkanál olaj

1 kis fej hagyma

(Tipp: én így készítem a köretet: a rizst 1 evőkanál zsíradékon megpirítom (2 perc), majd felöntöm két bögre forró vízzel, sózom és beleteszem a megtisztított hagymát.  10 perc alatt a rizs a levét majdnem beissza, ekkor a gázt elzárom, és a lábasra teszek 2 törülközőt, így áll még 45 percig. ) Lehet bele petrezselyemzöldet tenni, de most itt másképp készült.

A panírból kimaradt 3 tojássárgáját + 1 egész tojást összekeverjük, majd 1 evőkanál zsiradékon rántottát sütünk, folyamatosan keverjük, hogy minél kisebb darabok legyenek.

Amikor a rizs kész, a hagymát eltávolítjuk, a tojással összekeverjük.

A mártáshoz:
2 dl ketchup
0,5 dl balzsamecet
1 evőkanál méz
2 evőkanál szójaszósz
fél mokkáskanál őrölt, vagy fél mokkáskanál friss reszelt gyömbér,

1 gerezd fokhagyma
fél kicsi vöröshagyma reszelve

őrölt bors

A szószhoz a hagymát és a fokhagymát lereszeljük, és az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Tálkában, vagy közvetlenül a tányéron adjuk a csirke mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr377727546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cukkmukk 2015.08.27. 12:36:10

És tényleg! Ti mit csináltok az elhasznált sütőolajjal? Egy ideje mi leadjuk, mert elképesztő károkat tud okozni, ha rosszul kezelik! Érdemes megnézni! ad.adverticum.net/C/3382007/3382004/338214400?

Takács Gyuláné Erzsike 2015.08.28. 08:00:39

Kedves cukmukk! A jó minőségű olajat (Floriol E vitaminos) használom, a megmaradt olajat a szomszédunk kéri, mert a kutyájának ha készít ételt, abból tesz bele. Így semmi gond vele. Sajnos a kerületben nem müködik leadóhely.

cukkmukk 2015.08.28. 09:25:11

@Takács Gyuláné Erzsike: Kedves Erzsike, a kutyust nem irigylem, mert nem neki való étek. Viszont az dicséretes, hogy nem a lefolyóban landol az olaj! :)

Takács Gyuláné Erzsike 2015.09.02. 09:00:51

@cukkmukk: Kedves cukmukk! Az olajat egyszer használom sütésre, azt hiszem ezt sokan nem teszik/tehetik meg. A szomszédnak lehet, hogy nemcsak a kutyusnak, de saját főzésre sem telik ilyen minőségű olajra. Erről ennyit. Köszönöm, és máskor is várom hozzászólását.
süti beállítások módosítása