Omlós csirkefalatkák basmati rizzsel, finom szósszal.
Omlós csirkefalatok basmati rizzsel, finom szósszal, könnyen, otthon is elkészíthető étel, miért mennénk ezért étterembe. A gyerekek is imádni fogják.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkemell filé,
3 tojásfehérje,
1 teáskanál sütőpor,
só,
őrölt bors,
5 evőkanál étkezési keményítő,
2 evőkanál kukoricaliszt (jobban rátapad a húsra a massza) vagy rétesliszt.
Fél liter olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A csirkemellet vékony csíkokra, darabokra szeleteljük, sózzuk, tarka borssal megszórjuk.
A 3 tojásfehérjét abba a tálba tesszük, amiben majd a húsokat megforgatjuk, A tojásfehérjéket villával habosra verjük, kézi habverővel keverve adjuk hozzá a sütőport, keményítőt, picit még sózzuk, borsozzuk. Hűtőbe tesszük fél órára.
A húsfalatokat előbb kukoricalisztben vagy lisztben, majd ebben a masszában alaposan megforgatjuk, és forróra hevített olajban, ügyelve, hogy ne érjenek össze, közepes lángon aranybarnára sütjük. A kész falatokat papírtörlőre szedjük.
A körethez:
1 bögre (2,5 dl) rizs főzve vagy párolva,
só vagy ételízesítő,
1 evőkanál zsír vagy olaj
(Tipp: én így készítem a köretet: a rizst 1 evőkanál olajon megpirítom (2 perc), majd felöntöm két bögre forró vízzel, sózom vagy ételízesítőt adok hozzá, 10 perc alatt a rizs a levét majdnem beissza, ekkor a gázt elzárom, és a lábasra teszek 2 törülközőt, így áll még 45 percig.) Lehet bele petrezselyemzöldet tenni.
A mártáshoz:
2 dl ketchup,
0,5 dl balzsamecet,
1 evőkanál méz,
2 evőkanál szójaszósz,
fél mokkáskanál őrölt, vagy fél mokkáskanál friss reszelt gyömbér.
A szószhoz az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Tálkában, vagy közvetlenül a tányéron adjuk a csirke mellé.