Pulykamell könnyű kabátban.
A pulykemellről sokan mondják hogy száraz hús, ezt a receptet javaslom cáfolatként. Mivel így könnyebb, mint a zsemlemorzsában bundázott hús, ezért kapott csak kabátot.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg pulykamell filé
1 teáskanál só
fél mokkáskanál őrölt bors
a panirhoz:
2 közepes tojás
10 dkg krémsajt (tejszínes tömlős sajt)
1 nagy csipet só, bors és szerecsendió
15+5 dkg liszt
egy bögre tej (2-2,5 dl)
olaj a sütéshez
A pulykamell filéket kb. 1 cm vastag és 4-5 cm széles szeletekre vagy ízlés szerinti kisebb csíkokra vágjuk. Meghintjük sóval, borssal és a panír elkészítéséig állni hagyjuk.
A masszához a tojásokat felverjük, a krémsajttal simára keverjük, majd a sót, borsot, szerecsendiót hozzáadjuk, végül a lisztet a tejjel fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes tésztát kavarunk, ami sűrűbb, mint a palacsinta tészta. A hús darabokat 3 evőkanál lisztbe beleforgatjuk, majd a masszába rakjuk. (Így sokkal könnyebben megtapad a húson a massza.)
Egy magasabb falú serpenyőben jól felforrósítjuk az olajat, majd a hússzeleteket egyenként lecsöpögtetve belerakjuk. A serpenyőt fedővel letakarjuk, a hús egyik oldalát 4-5 percig sütjük, majd a húst megfordítjuk, a másik oldalt már fedő nélkül sütjük tovább. A tüzet mérsékeljük, így a szeletek közepes lángon szép barnára sülnek.
Jénai tálban konyhai papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni. (Minden réteg közé tegyünk papírtörlőt, így semmi olaj nem marad rajta. Ha lefedjük, minden szelet meleg marad, míg az utolsó adag is kisül.)
Több adagban tudjuk kisütni, ezért minden adag kiszedése után az olajban lévő, a sülés közben lecsöpögő tésztabuborékokat távolítsuk el, hogy ne ragadjon rá a következő adagra.
Bármilyen rizs, párolt zöldség vagy krumpli illik hozzá, most rizibizivel tálaltam.