Sertés szűzpecsenye és karaj kedvenc módra.
Megosztok egy ötletet a kedves olvasóval. A két étel azért került egymás mellé, mert a vásárlásnál és a főzésnél is a praktikus megoldásokra törekszem. A szűzpecsenye a sertés legfinomabb, egyben legdrágább része is, ezért inkább a hentesnél kiválasztok egy szép (legalább 1,6-1,7 kg) rövidkarajt, azon biztosan legalább 60dkg a szűzpecsenye. Ha kérem, még ki is csontozzák a karajt, a csontot leveshez használjuk fel. A sertéskaraj inyenc módra recept a blogon már megtalálható.
Hozzávalók:
60 dkg sertés szűzpecsenye egészben
só,
tarkabors,
1 dl leves alaplé,
1 dl fehérbor,
1 dl tejszín,
olaj a sütéshez
A szűzpecsenyét egészben sózzuk, tarkaborssal megszórjuk és kevés olajon minden oldalról szép pirosra sütjük.
A serpenyőbe öntjük a bort és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk a húst. (Kb. 30 perc)
A húst kivesszük és szeletelés előtt 10 percig pihentetjük.
Végül a levével elkeverjük a tejszint, ez lesz a mártása.
Körete lehet bármilyen krumpli, rizs, párolt vagy rántott zöldség.