Epres tallér, friss gyümölcsből, két ötlettel.
A korábbi receptekben a sütés nélküli édességeknél mindig babapiskótát találtam, amit egyenként tejbe mártva raknak le. Miért is? Ezeken változtattam, mert a piskótatallér könnyebb, a mártogatás pedig felesleges időpazarlás. A desszertnek ugyanis állnia kell, és ha csak meglocsoljuk a lerakott tallérokat tejjel, ugyanazt az eredményt érjük el, de kevesebb munkával. Remélem, a fiatalok közül is sokan kedvet kapnak ennek a friss gyümölcsből készült finomságnak az elkészítéséhez.
Hozzávalók:
2 csomag piskótatallér (25 dkg)
25 dkg mascarpone sajt
2 dl habtejszin
10 dkg porcukor
1 csomag vaniliacukor
2 dl tej
1 teáskanál rumaroma
40 dkg eper
csokidara vagy 2 evőkanál kakaópor a tetejére
Egy 20x25 cm-es tepsi aljára lerakok egy sor piskótatallért. A csomagból megmaradt tallérokat összemorzsolom és a közökbe szórom. A tejet megmelegítem, hozzáöntök 1 teáskanál rumaromát. (Aki nem szereti, el is hagyhatja.) A felével megöntözöm a piskótát.
A tejszínt (most 33%-os-t használtam) a cukorral és vaniliás cukorral felverem, majd a mascarpone sajtot és 20 dkg félbevágott epret hozzáadom, együtt tovább keverem krém állagúra. Ha pici eperdarabok látszanak, az még jobb. A krémhez az apróbb eperszemek tökéletesek, a nagyobbakat a díszítéshez tegyük félre.
A krém felét a piskótára kenem, erre ismét piskóta, tej és végül a krém kerül.
A tetejét csokidarával vagy kakaóporral megszórom és alufóliával letakarva a hűtőbe rakom.
Legalább 1 nappal előbb készítsük el, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap tegyük rá a megmaradt szép eperszemeket.
Mivel nagyon finom, hamar elfogy, a gyerekek pedig örömmel vesznek részt a készítésében.