Sertéscomb kétféle körettel.
Jól bevált ötletem, hogy nagyobb adag combot vásárolok, például most 1,2 kilogrammot, ebből lesz szépen szeletelhető adag, a többit darálva használom fel. Ha csak épp egy adagra valót kérek a hentestől, biztosan nem tudom ezt így megoldani. Ezért szívesen osztom meg ezt a tippet a kedves olvasóimmal.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg sertéscomb
só,
őrölt bors vagy tarkabors,
2 gerezd fokhagyma,
negyed kápia vagy kaliforniai paprika,
1 dl leves alaplé, (leveskockából is készíthetjük)
3 evőkanál olaj a sütéshez
A sertéscombot felszeleteljük, sózzuk, tarkaborssal megszórjuk és kevés olajon minden oldalról szép pirosra sütjük. Tálra szedjük, mikor minden szelet átsült, a szeletelt fokhagymát és a paprikát hozzáadjuk, még 2-3 percig együtt pirítjuk. A hús szaftjához öntjük a leves alapét és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk a húst. (Sütéssel együtt kb. 45-50 perc)
A körethez:
1 kg burgonya, 1 közepes fej brokkoli, 2 evőkanál vaj vagy margarin.
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, áttörjük, a vajjal krémes állagúra keverjük. Aki szereti, tejet is tehet bele.
A brokkolit rózsáira szedjük, a szárát meghámozzuk, apróra vágjuk. Fél liter vizet forralunk, ebbe teszünk sót és kevés ételízesítőt, hozzáadjuk a brokkolit és 10 perc alatt megfőzzük. (Negyed teáskanál szódabikarbónát adjunk hozzá, így megmarad a brokkoli szép zöld színe.)
A levet leszűrjük, áttörjük a brokkolit és pár evőkanál burgonyapürével sűrítjük.
Nagyon finom, egészséges, változatos köretet kapunk így.