Afrikai harcsafilé tésztaágyon sütve.
Nagyon kedvelt ünnepi, karácsonyi étel, mivel az afrikai harcsafilé szálkamentes, előnye még, hogy sütéskor nincs átható olajszag a lakásban. Nem utolsó szempont, hogy korábban előkészíthetjük, csak a sütőben sütés marad hátra, amig az asztal terítése megtörténik. (No meg a háziasszony is elkészül.)
Hozzávalók: 6 adag
1 kg afrikai harcsa (filé),
halak fűszerkeverék (vagy só, bors, kapor, pici reszelt citromhéj)
5 evőkanál zsemlemorzsa, vagy kukoricaliszt, ízlés szerint
olaj a sütéshez.
A tésztaágyhoz:
50 dkg szélesmetélt tészta,
15 dkg kolozsvári szalonna,
1 üveg házi lecsó (vagy 2 közepes vöröshagyma,1 paprika,1 paradicsom)
só, vagy ételizesítő,
2 késhegynyi bors,
2 teáskanál fűszerpaprika,
2 evőkanál olaj vagy zsír
3 dl tejföl.
1 evőkanál olaj és só a tészta főzővizébe.
A halat 3-4 centis csíkokra felszeleteljük. A fűszerkeveréket még egy kis sóval elkeverjük, a szeleteket megszórjuk, zsemlemorzsába, vagy kukoricalisztbe forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát átsütjük (3-4 percig, mert a végső szép színét a sütőben kapja meg.)
Tálra szedjük, amíg a tészta elkészül.
A szalonnát apróra vágjuk, lepirítjuk. hozzáadjuk a kész lecsót, vagy (a hagymát apróra vágjuk, a paprikát, paradicsomot is feldaraboljuk, és elkezdjük pirítani a zsíron vagy olajon. Amikor már üveges a hagyma, rátesszük a pirospaprikát, 2 dl hideg vizet adjunk hozzá, ettől hamar szétfő a hagyma).
Amikor már kész a mártás, akkor hozzáadjuk a tejfölt.
A tésztát főzzük ki (a vízbe tegyünk egy evőkanál olajat és sót).
A kifőtt tésztát beleforgatjuk a lecsós mártásba, és a tepsibe lerakjuk.
A kisült halszeleteket a tészta tetejére helyezzük és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Mire a terítéssel elkészülünk, ez a finomságos halétel is tálalható.
Ha marad a tésztából, önállóan is jó fogás.
Tipp: Általában két harcsafilét vásárolok, ami kb. 1,6-1,7 kg. A szép, egyforma szeletekből készül ez a fogás, a farokrészből és a felső vékonyabb lebenyes részt felkockázva pedig a harcsapaprikás.
Afrikai harcsafilé tálalásra kész.