Kolbásszal töltött húsrolád.
Ünnepekre, vendégvárásra kiváló, mert hidegen könnyen szeletelhető, hidegtálakhoz nagyon illik.
Hozzávalók 8 személyre:
1 kg darált hús (sertés, pulyka, ízlés szerint),
1 szál kolbász, (a tepsi méretének megfelelő hosszban, kb. 35 dkg)
3 zsemle áztatva (tejbe vagy ételízesítős vízbe),
1 nagyobb vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma reszelve,
fél csokor petrezselyemzöld,
negyed kápia vagy kalifornia paprika apró kockára vágva.
3 tojás
1 teáskanál só, ízlés szerint bors, pirospaprika, majoránna, csipet kakukkfű vagy fasirt fűszerkeverék (ehhez is kell sót tenni)
3 evőkanál olaj,
2 kanál zsír a tepsi kenéséhez.
A darált húst, az áztatott és kicsavart zsemlét, a fűszereket, a tojást összekeverjük. Az apróra vágott vöröshagymát a forró zsírban megdinszteljük 3-4 perc alatt, hozzáadjuk a kápia vagy kaliforniai paprikát, a zúzott fokhagymát, végül a pirospaprikával megszórjuk.
Összedolgozzuk a hússal.
A közepes méretű tepsit 2 evőkanál zsírral kikenjük.
A húsmassza felét a tepsi közepére terítjük, erre kerül a kolbász (a bőrét meleg víz alatt megmossuk és eltávolítjuk).
A másik adag tölteléket a kolbászra rárakjuk, elsimítjuk vizes kézzel és megszórjuk zsemlemorzsával.
Alufóliával letakarjuk és 200 fokos sütőben 60 percig sütjük.
A fóliát levesszük, és a szafttal meglocsoljuk, ugyanis a kolbászból és a húsból is remek szaft lesz. A fóliát visszarakjuk és újabb 20 percig sütjük.
Ezt követően a fóliát már levesszük, így sütjük tovább még 20 percig, hogy a teteje is szép színt kapjon.
Ha szükséges, kevés vizet öntsünk alá, hogy le ne kapjon a fasírt.
Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel.
Hidegen kiváló, vékonyan szeletelhető, körete vegyes saláta vagy savanyúság, melegen körete krumplipüré, rizs, de ez ízlés szerint változtatható.