Csirkemell finom téli gyümölcsökkel.
Nagyon finom, könnyű, hétvégi ebéd vagy gyors vacsora. A gránátalma különlegessé teszi, de bármilyen más gyümölccsel készíthető, így az év bármely időszakában fogyaszthatjuk. Pulykamellből is készíthetjük.
Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg csirkemell filé (8 szelet)
só,
őrölt bors, vagy tarkabors őrölve,
1-2 teáskanál trombitagombás sült csirke fűszerkeverék (különlegesen finom)
3 evőkanál vaj,
2 alma hámozva, szeletelve,
2 mandarin,
1 dl víz,
fél citrom leve,
5 szegfűszeg,
2 evőkanál cukor,
fél gránátalma magja.
A csirke vagy pulykamell filét szeletekre vágjuk, sóval, borssal ízesítjük, és állni hagyjuk 10 percet.
A serpenyőben megforrósítjuk a vajat és a csirkeszeletek mindkét oldalát 3-3 percig fedő alatt átsütjük. Amikor minden szelet kész, a serpenyőbe 1 dl vizet adunk, hogy a sütéskor keletkezett finom pörzsanyagot feloldjuk, ezt a serpenyő aljára öntjük.
A szeleteket visszatesszük és rétegenként megszórjuk a trombitagombás fűszerkeverékkel.
Érdemes 1 csomagot vásárolni belőle bioboltban, vagy nagyobb áruházban, mert különleges ízt a húsnak. (Egyáltalán nem drága, gyömbért is tartalmaz, ami nagyon egészséges.)
Fedő alatt sütjük a húst 30 percig. Közben egyszer forgassuk át a hússzeleteket.
Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és kevés citromlével meglocsoljuk, majd 1-2 dl vízzel felöntve puhára pároljuk, de maradjanak szépen egyben a szeletek. A mandarint csak pár percig pároljuk az almával, a gránátalma magjait a tál köré rakjuk majd.
Burgonyapürével a legjobb, de rizzsel is kínálhatjuk.
Gyors, és nagyon könnyű étel.
Mivel a gyümölcsök összetételét kedvünk és idény szerint változtathatjuk, ezért az év bármely időszakában készíthetjük ezt a receptet.