Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Sertésérmék fehérboros sárgabarack mártással.

2018. június 30. - Takács Gyuláné Erzsike

Sertésérmék fehérboros sárgabarack mártással.

Vitaminokban gazdag és rendkívül finom gyümölcs a sárgabarack, fogyasszunk belőle bőven. Remek kísérője a sülteknek. Mostanában nagy kincs, különösen ha a saját kertünkben terem. Ez a recept bármilyen alkalomra, ünnepi ebédnek is kiváló.

sertesermek_feherboros_sargabarack_martassal.JPG

Hozzávalók: 2-4 adag

50 dkg sertésszűz (4 adagosnál még 4 szelet karaj vagy csirkemell filé)

só, tarka bors ízlés szerint,

2 gerezd fokhagyma,

2-3 szál kakukkfű, (szárítottból fél mokkáskanálnyi),

4 evőkanál kukoricaliszt (vagy finomliszt),

3-4 evőkanál olaj a hús sütéséhez.

50 dkg sárgabarack, (télen befőtt is lehet)

3 evőkanál cukor,

1 dl fehérbor,

fél citrom leve,

1 + 1 dl víz, vagy befőttlé,

1 evőkanál keményítő.

A húst szeletekre vágjuk, és kicsit kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, kicsit pihentetjük, majd kukoricalisztbe forgatjuk. A forró olajon mindkét oldalt átsütjük 3-4 perc alatt. (Ha karajt is készítünk hosszabb sütési időt számoljunk.)

Amikor minden szelet kész, a visszamaradt olajba tesszük a félbevágott fokhagymát és kakukkfüvet, átforgatjuk párszor, amíg a fűszerek illatát megérezzük. (kb. 1 perc) Ráöntünk 1 dl vizet, vagy húsalaplét és a hússzeleteket visszarakjuk a lábasba. Kisebb lángon puhítjuk, óvatosan forgassuk, hogy a liszt ne kapjon le. Sűrűbb szaftot kell kapnunk, de ha szükséges, még kevés vizet adjunk hozzá.

A sárgabarackot megmossuk, félbe vagy negyedekbe vágjuk, és magját eltávolítjuk. Lábasban a cukrot karamellizáljuk, 1 dl vízzel és a borral felöntjük, majd a barackokat belerakjuk. A citromlét is hozzáadjuk, így marad szép sárga a barack. 4-5 perc múlva felforr. Pár kanál barack főzőlével a vízzel elkevert keményítőt simára dolgozzuk és a barackokra öntjük. Már csak összeforrósítjuk és elzárjuk a gázt. Különlegesen finom mártást kapunk.

Jázmin rizzsel tálaljuk. Őszibarackkal is próbálják ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr3214083855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása