Gombakupola burgonyatalpon sertésérmék köreteként.
Kiváló köret sültekhez, de önálló ételként is fogyaszthatjuk. Tápláló és a háromféle gomba (laska, barna gomba, csiperke) igazán remek összhangot ad. A sertésszűzhöz nagyon illik.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, (nagyobb szemű)
30 dkg gomba (a fentiek szerinti keverék vagy külön bármelyik)
1-1 mokkáskanál só és frissen őrölt tarka bors,
1 kis fej vöröshagyma,
fél csokor petrezselyemzöld,
kevés majoránna,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
1 tojás,
1 evőkanál zsemlemorzsa,
10 dkg reszelt sajt,
2 evőkanál zsír,
3 evőkanál olaj.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és ujjnyi vastagra felkarikázzuk.
A gombát megmossuk, felszeleteljük.
A hagymát apróra vágjuk és a felhevített zsíron megdinszteljük. Megsózzuk, így hamarabb összeesik.
Hozzáadjuk a gombát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, fűszerezzük és fedő nélkül pároljuk.
Amikor a leve elfőtt, a tojással és a zsemlemorzsával sűrítjük.
A tepsit kiolajozzuk, a burgonyakarikákra púpozzuk teáskanállal a gombát, tetejére rakjuk a reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a sajt szépen rápirul.
A megmaradt burgonyát a sült szaftjával fogyasszuk, vagy készítsünk belőle salátát.
Sült húsok mellé köretként, de önállóan is tálalhatjuk.