Tésztaköpenybe zárt zöldségek.
Melegen és hidegen egyaránt finom étel, a zöldségeken tetszés szerint változtathatunk.
Nagyon praktikus recept. Elkészítése egyszerű.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag leveles tészta,
40 dkg brokkoli (helyette vegyes zöldséget is használhatunk)
25 dkg gomba,
1 szelet füstölt comb vagy angolszalonna, (el is maradhat, ha valaki csak zöldségesen szereti)
közepes fej vöröshagyma,
fél kápia paprika,
só, bors, kakukkfű, majoránna, bazsalikom, fokhagyma,
2 evőkanál olaj,
a besamelhez: 3 dkg vaj, vagy margarin, 3 kanál liszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, fehérbors, csipet szerecsendió.
A tészta kenéséhez 1 felvert tojás.
Tetejére reszelt sajt.
A leveles tésztát a hűtőből kivesszük, a csomagoláson leírtak szerint kiengedjük, kitekerjük.
Azalatt a brokkolit kis rózsákra szedjük, kevés ételízesítős vízben megpároljuk, a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.
A füstölt húst apróra vágjuk, kevés olajon kisütjük, a vöröshagymát tisztítás után apró kockára vágjuk és a szintén aprózott paprikával együtt megdinszteljük.
Sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a gombát. Addig pároljuk fedő nélkül, míg a levét elfövi. Legvégül adjuk hozzá a brokkolit. Hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a besamelmártást.
A tészta nagyobb részét tűzálló tál aljára és oldalára fektetjük, a megmaradt tésztát csíkokra levágjuk, ez lesz a teteje.
A tésztára rakjuk a zöldséges keveréket, erre kerül a besamelmártás, majd a tésztacsíkok.
A tetejére sajtot reszelünk és 200 fokos sütőben alsó-felső sütéssel 35 percig sütjük. A hőfokot 15 perc után mérsékeljük 180 fokra, így szebben sül.
A kimaradt tölteléket muffin formába rakjuk, erre is besamel és reszelt sajt kerül. Ez 20 perc alatt kész.
Szép aranybarnára sütjük, a sütőből kivéve kicsit állni hagyjuk, így könnyebben szeletelhető.