Bécsi burgonyasaláta, ahogy bátor nyúl konyhájában készült.
Vendégvárásra kiváló, mert előző nap elkészítve az ízek nagyon jól összeérnek.
Kicsit eltér az egyszerű burgonyasalátától, ezért is érdemes kipróbálni.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kifliburgonya,
15 dkg salottahagyma, (vagy lilahagyma),
1 evőkanál olivaolaj,
1 evőkanál mézes almaecet,
fél evőkanál dijoni mustár,
1 evőkanál citromlé,
só 1 teáskanálnyi, bors ízlés szerint,
fél liter forró víz, vagy levesalaplé.
A kifliburgonyát héjastól hideg, sós vízben feltesszük főni. Azért ezt a fajtát ajánlom, mert nem megy szét a főzést követően a szeleteléskor.
A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk, meghintjük sóval, összekeverjük és állni hagyjuk.
Elkészítjük a levet: összekeverjük az olajat, ecetet, mustárt, citromlét és felöntjük fél liter forró vízzel, alaposan átkeverjük.
Amikor a burgonya megfőtt, még langyosan meghámozzuk.
A megfelelő tál aljára merünk 3 evőkanál levet, rákarikázunk egy sor burgonyát, rászórunk hagymakarikákat, ismét pár kanál lével meglocsoljuk, a rétegezést addig folytatjuk, míg az alapanyagok elfogynak.
Azért fontos, hogy a burgonya meleg legyen, mert így jól megszívja magát a finom ízekkel.
Tetejére frissen őrölt borsot reszelünk, majd folpackkal letakarva hideg helyre tesszük.
Jó tanács: ha a hűtőben tároljuk, a tálalás előtt legalább egy órával vegyük elő, hogy az olaj ne csapódjon ki. Óvatosan keverjük át és tálaljuk.