Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Oldalas egészben sütve, almaszeletekkel

2019. január 16. - Takács Gyuláné Erzsike

Oldalas egészben sütve, almaszeletekkel.

Nagyon szép oldalast vásároltunk, ahogy a képen is látható, így azonnal tudtam, ezt egészben fogom megsütni. Csont nem, porc is alig volt benne, alul is tiszta hús volt. Gyönyörűen lehetett szeletelni. Jól illik hozzá az alma is, készítsék el bátran ezt a pompás ebédet.

oldalas_egeszben_sutve20190116.PNGoldalas_egeszben_szeleteles_utan20190116.PNG

Hozzávalók 4 személyre:

1,2 kg sertésoldalas egyben,

fűszerkeverék amit magam állítottam össze: só, őrölt bors vagy tarkabors, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pirospaprika, fél-fél mokkáskanál kakukkfű, rozmaring, gyömbérpor, fokhagymapor (vagy 3 gerezd zúzott fokhagyma), csipetnyi currypor.

3 evőkanál olivaolaj vagy étolaj,

3 alma,

1 nagy fej vöröhagyma,

2 evőkanál zsír a tepsi kikenéséhez


A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, míg a húst előkészítjük.

A nagyobb méretű tepsit kizsírozzuk vagy olajozzuk.

A sertésoldalast megmossuk, papírtörlővel áttöröljük és ferdén bekockázzuk a felületét. Az alját is bemetszettem pár helyen, mert így a fűszerek íze jobban átjárja.

Először az oldalas alját kenjük meg a fűszerkeverékkel, majd a tepsi közepére helyezzük és a tetején, oldalán elosztjuk az olajban elkevert fűszerkeveréket úgy, hogy a résekbe is jusson.

A fűszeres íz így teljesen átjárja a húst.

Az almákat megmossuk, negyedeljük, a magházát kivesszük és a hús köré rakjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk és négy részre vágva a tepsi sarkaiba helyezzük. (Nagyon finom ízú szaftot kapunk ha sütés után összetörjük.)

A tepsit alufóliával letakarjuk, 1 óra múlva a húst a levével meglocsoljuk, még további 30 percig sütjük fólia alatt. Ezt követően, ha szükséges, 1 deciliter forró vízet öntünk alá. Vigyázzunk a hús kenegetésénél, hogy az almákat ne törjük össze.

Fólia nélkül 25-30 percig sütjük 180 fokon, közben ellenőrizzük a hús pirulását, mert az mindenkinek a sütőjétől is függ.

Tálra tesszük a kész oldalast, kicsit pihentetjük, mellé rakjuk az almaszeleteket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr5814566228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása