Csirkecombok karfiol rózsákkal, holland módra.
A csirke és a karfiol nagyon jó párost alkot ebben a receptben, az elkészítése roppant egyszerű, a végeredmény kiváló.
Hozzávalók 4 személyre:
8 csirke felsőcomb vagy 4 egész comb,
50 dkg karfiol (tisztán mérve),
10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári),
1 fej vöröshagyma,
negyed kápia vagy kaliforniai paprika,
5 szelet zöldpaprika,
3 evőkanál olaj
2 dl tejszín vagy tejföl,
1-2 evőkanál rizsliszt, keményítő, vagy liszt,
1 teáskanál pirospaprika, só, ízlés szerint bors.
Az olajban üvegesre sütjük az apró kockára vágott szalonnát, rátesszük a felaprított hagymát, paprikát és együtt dinszteljük 5 percig. Erre rakjuk a feldarabolt, sózott csirkét (ha nagyobb, akkor a csirke felsőcombot is 2 részre szoktam vágni, így hamarabb megpuhul) és fehéredésig pirítjuk.
Meghintjük a pirospaprikával, borsozzuk. Annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy a húst ellepje. (Ez 2-3 deciliter, a hideg vízzel a hagyma szétomlik, végül csak finom szaft marad.)
Tetejére rakjuk a rózsáira szedett karfiolt, és lefedve közepes tűzön kb. 45-50 perc alatt puhára pároljuk. Nem keverjük, csak rázogatjuk az edényt, így a karfiolrózsák szépen egyben maradnak és a karfiol a csirke gőzében puhul meg.
Amikor a hús puha, a karfiolt és a húst kivesszük. A visszamaradt levet a keményítővel vagy liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük és 2 perces forralás után átszűrve a húsra öntjük.
(Szebb, ha átturmixoljuk, vagy szűrőn átszűrjük a levet, mielőtt tálaljuk.)
Most nokedlit készítettem, de bármilyen tésztakörettel, bulgurral is finom.