Bátor nyúl konyhája

Csirkecombok karfiollal, holland módra.

2020. április 05. - Takács Gyuláné Erzsike

Csirkecombok karfiol rózsákkal, holland módra.

A csirke és a karfiol nagyon jó párost alkot ebben a receptben, az elkészítése roppant egyszerű, a végeredmény kiváló.

 csirkecombok_karfiollal_holland_modra_20200405.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

8 csirke felsőcomb vagy 4 egész comb,

50 dkg karfiol (tisztán mérve),

10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári),

1 fej vöröshagyma,

negyed kápia vagy kaliforniai paprika,

5 szelet zöldpaprika,

3 evőkanál olaj

2 dl tejszín vagy tejföl,

1-2 evőkanál rizsliszt, keményítő, vagy liszt,

1 teáskanál pirospaprika, só, ízlés szerint bors.

 

Az olajban üvegesre sütjük az apró kockára vágott szalonnát, rátesszük a felaprított hagymát, paprikát és együtt dinszteljük 5 percig. Erre rakjuk a feldarabolt, sózott csirkét (ha nagyobb, akkor a csirke felsőcombot is 2 részre szoktam vágni, így hamarabb megpuhul) és fehéredésig pirítjuk.

Meghintjük a pirospaprikával, borsozzuk. Annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy a húst ellepje. (Ez 2-3 deciliter, a hideg vízzel a hagyma szétomlik, végül csak finom szaft marad.)

Tetejére rakjuk a rózsáira szedett karfiolt, és lefedve közepes tűzön kb. 45-50 perc alatt puhára pároljuk. Nem keverjük, csak rázogatjuk az edényt, így a karfiolrózsák szépen egyben maradnak és a karfiol a csirke gőzében puhul meg.

Amikor a hús puha, a karfiolt és a húst kivesszük. A visszamaradt levet a keményítővel vagy liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük és 2 perces forralás után átszűrve a húsra öntjük.

(Szebb, ha átturmixoljuk, vagy szűrőn átszűrjük a levet, mielőtt tálaljuk.)

Most nokedlit készítettem, de bármilyen tésztakörettel, bulgurral is finom.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr1915593402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.