Csirkemell illatos fűszerekkel bátor nyúl módra.
A friss, zöld fűszerek fantasztikus ízt adnak és ünnepivé varázsolják a sokak szerint száraz csirkemell filét. Tanácsom, hogy a fűszereket tegyük egy csak és kizárólag erre a célra használt teatojásba, így az ízek csodásak, a szaft pedig krémes, finom lesz. Ilyenkor tavasszal különösen érdemes kipróbálni, de a szárított füvek is jók. Remélem, sokan megkedvelik ezt a nagyon finom ételt.
Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg csirkemell filé
só, frissen őrölt tarka bors (az íze karakteresebb),
3 evőkanál olaj és 3 dkg vaj a hús sütéséhez.
rizsliszt a sürítéshez,
2 dl tejszín vagy tejföl.
A fűszerekből: rozmaring friss, oregánó, kakukkfű, bazsalikom. (Lestyán is remek hozzá)
Nálam most friss rozmaring volt, ennek az íze jött át leginkább.
A csirkemellet szeletekre vágom, sózom, borsozom. a felforrósított olaj és vaj keverékében átsütöm.
A szeletek egyik oldalát fedő alatt sütöm 5 percig, majd megfordítom, és fedő nélkül sütöm tovább.
Tálra szedem. Gyorsan elkészül és nagyon finom még hidegen is.
Aztán felengedem a főzővízzel és közepes tűzön puhára párolom.
Még egy ötlet: Amíg a hús sül, a tészta köret is megfő. Nálunk a durumtészta a kedvenc, ennek a főzőlevéből teszek félre 10 merőkanállal, ezzel fogom a húst felengedni, ugyanis ez már tartalmaz keményítőt.
Végül a rizslisztet, keményítőt, ki mit szeret a sürítéshez, összekeverem a tejszínnel, tejföllel, ez is ízlés szerinti, aztán a hús főzőlevével egyneműsítem és már csak pár percig főzöm együtt lassú tüzön.
Ugye, milyen egyszerű?