Csirketorta karfiolkalappal.
Aki szeretné családját, vagy vendégeit elkápráztatni, biztosan elkészíti ezt a finomságot. Mindenki tudja, hogy először a szemünkkel tapasztaljuk meg, tetszik-e az étel, de itt az ízek is harmóniában vannak. A karfiol sok jó tulajdonságát pedig biztosan sokan ismerik.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg csirkemell filé szeletben,
só, fehérbors,
2 evőkanál zsír vagy olaj.
1 közepes fej karfiol, levelek nélkül mérve 60 dkg.
A besamelhez:
5 dkg vaj,
3 evőkanál liszt,
5 dl tej,
csipetnyi szerecsendió,
1 tojás,
2 dl tejföl,
5 dkg reszelt sajt.
A csirkemellet vékonyra szeleteljük, sóval, borssal fűszerezzük, majd forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül és a lángot kissé mérsékelve folytatjuk a sütést.
Amikor minden szelet kisült, sütőpapírral bélelt 28 cm átmérőjű kerek tortaformába rakjuk, a sütéskor keletkezett szaftot is aláöntjük.
A karfiolt egészben hagyva lobogó, sós vízben megfőzzük.
(Késhegynyi szódabikarbónát is teszek a vízbe, attól marad szép fehér a karfiol színe.)
A besamelhez a vajat felolvasztjuk, ha forró, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig keverjük.
A tűzről levéve fokozatosan kavargatva adjuk hozzá a meleg tejet, így lesz csomómentes.
Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük a mártást. Sót, fehérborsot és fél mokkáskanálnyi szerecsendiót adunk hozzá.
Hagyjuk kihűlni, de közben is keverjük meg, így nem lesz bőrös a teteje.
Végül 1 egész tojással, 2 dl tejföllel jól kikeverjük.
A karfiolt a hús közepére helyezzük, majd a besamellel bevonjuk. Tetejére sajtot reszelünk és 200 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig, a sajt pirulásáig sütjük
Kiadós, laktató ebéd.
Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.