Bátor nyúl konyhája

Csirketorta karfiolkalappal.

2020. június 07. - Takács Gyuláné Erzsike

Csirketorta karfiolkalappal.

Aki szeretné családját, vagy vendégeit elkápráztatni, biztosan elkészíti ezt a finomságot. Mindenki tudja, hogy először a szemünkkel tapasztaljuk meg, tetszik-e az étel, de itt az ízek is harmóniában vannak. A karfiol sok jó tulajdonságát pedig biztosan sokan ismerik.

csirketorta_karfiolkalappal_20200607.PNG

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg csirkemell filé szeletben,

só, fehérbors,

2 evőkanál zsír vagy olaj.

1 közepes fej karfiol, levelek nélkül mérve 60 dkg.

A besamelhez:

5 dkg vaj,

3 evőkanál liszt,

5 dl tej,

csipetnyi szerecsendió,

1 tojás,

2 dl tejföl,

5 dkg reszelt sajt.

 

A csirkemellet vékonyra szeleteljük, sóval, borssal fűszerezzük, majd forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül és a lángot kissé mérsékelve folytatjuk a sütést.

Amikor minden szelet kisült, sütőpapírral bélelt 28 cm átmérőjű kerek tortaformába rakjuk, a sütéskor keletkezett szaftot is aláöntjük.

A karfiolt egészben hagyva lobogó, sós vízben megfőzzük.

(Késhegynyi szódabikarbónát is teszek a vízbe, attól marad szép fehér a karfiol színe.)

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, ha forró, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig keverjük.

A tűzről levéve fokozatosan kavargatva adjuk hozzá a meleg tejet, így lesz csomómentes.

Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük a mártást. Sót, fehérborsot és fél mokkáskanálnyi szerecsendiót adunk hozzá.

Hagyjuk kihűlni, de közben is keverjük meg, így nem lesz bőrös a teteje.

Végül 1 egész tojással, 2 dl tejföllel jól kikeverjük.

A karfiolt a hús közepére helyezzük, majd a besamellel bevonjuk. Tetejére sajtot reszelünk és 200 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig, a sajt pirulásáig sütjük

Kiadós, laktató ebéd.

Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr8215752864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.