Óriás húsgombóc zöldséges szelettel, kapros mártással.
Űj megoldás, kevesebb munkával készült finom óriásgombóc. A húsgombócot (fasirtot) sokféleképpen lehet készíteni, kis gombócban morzsába forgatva, egybesütve, tojással töltve, de akkor Stefánia vagdaltnak hívják.
Mivel hárman voltunk, 3 nagy gombócot formáztam.
A gombóchoz:
50 dkg darált hús, 2 zsemle beáztatva, majd kicsavarva, 1 közepes fej hagyma és kevés paprika megdinsztelve 1 evőkanál zsiradékon, pirospaprika, 2 tojás, 2 gerezd reszelt fokhagyma, só, bors, majoránna, kevés kakukkfű.
A szokásos módon elkészített húsmasszából 3 nagy gombóc készült, amit zsírozott tepsiben fólia alatt egy órán át 180 fokon, majd a tetejét kevés olajjal megkenve, egy deciliter vizet aláöntve fólia nélkül a kívánt szín eléréséig sütöttem. Zsemlemorzsa nem került rá!
Most még lehet zsenge cukkinit kapni, ezért is nagyon ajánlom ezt a köretet! A lényeg, hogy könnyű és finom, minél több színes zöldséget használjunk.
Hozzávalók:
30 dkg zsenge cukkini, 25 dkg krumpli,1 kis fej lilahagyma, 1 szál újhagyma zöldjével, negyed kápia paprika, 2 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál rizsliszt + később 1-1 kanálnyi,
2 tojás,
1 teáskanál só, 1 mokkáskanál bors, 1-1 mokkáskanál majoránna és kakukkfű,
fél liter olaj a sütéshez.
A krumplit meghámozzuk, a cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, mindkét zöldséget a reszelő nagy lyukán (almareszelőn) megreszeljük. Apróra vágjuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a fűszereket is.
A masszát összekeverjük, és a forró olajba evőkanállal beleszaggatjuk. (A kanalat is olajba mártom, így könnyebb szaggatni) Ellapítjuk és pirosra sütjük. A cukkini később levet ereszt, akkor pótoljuk 1-1 kanálnyi liszttel, ha szükséges.
Papírtörlőre szedjük.
Most a húsgombóc köreteként készült, a mártáshoz 2 deciliter tejfölbe fél evőkanál kaprot kevertem.
Ha marad, a köret így egyszerűen is finom.