Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Óriás húsgombóc zöldséges szelettel, kapros mártással. Bátor nyúl recept.

2020. november 16. - Takács Gyuláné Erzsike

Óriás húsgombóc zöldséges szelettel, kapros mártással.

Űj megoldás, kevesebb munkával készült finom óriásgombóc. A húsgombócot (fasirtot) sokféleképpen lehet készíteni, kis gombócban morzsába forgatva, egybesütve, tojással töltve, de akkor Stefánia vagdaltnak hívják.

orias_husgomboc_zoldseges_szelettel_kapros_martassal_20201115.JPG

Mivel hárman voltunk, 3 nagy gombócot formáztam.

A gombóchoz:

50 dkg darált hús, 2 zsemle beáztatva, majd kicsavarva, 1 közepes fej hagyma és kevés paprika megdinsztelve 1 evőkanál zsiradékon, pirospaprika, 2 tojás, 2 gerezd reszelt fokhagyma, só, bors, majoránna, kevés kakukkfű.

A szokásos módon elkészített húsmasszából 3 nagy gombóc készült, amit zsírozott tepsiben fólia alatt egy órán át 180 fokon, majd a tetejét kevés olajjal megkenve, egy deciliter vizet aláöntve fólia nélkül a kívánt szín eléréséig sütöttem. Zsemlemorzsa nem került rá!

Most még lehet zsenge cukkinit kapni, ezért is nagyon ajánlom ezt a köretet! A lényeg, hogy könnyű és finom, minél több színes zöldséget használjunk.

Hozzávalók:

30 dkg zsenge cukkini, 25 dkg krumpli,1 kis fej lilahagyma, 1 szál újhagyma zöldjével, negyed kápia paprika, 2 gerezd fokhagyma,

3 evőkanál rizsliszt + később 1-1 kanálnyi,

2 tojás,

1 teáskanál só, 1 mokkáskanál bors, 1-1 mokkáskanál majoránna és kakukkfű,

fél liter olaj a sütéshez.

 

A krumplit meghámozzuk, a cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, mindkét zöldséget a reszelő nagy lyukán (almareszelőn) megreszeljük. Apróra vágjuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a fűszereket is.

A masszát összekeverjük, és a forró olajba evőkanállal beleszaggatjuk. (A kanalat is olajba mártom, így könnyebb szaggatni) Ellapítjuk és pirosra sütjük. A cukkini később levet ereszt, akkor pótoljuk 1-1 kanálnyi liszttel, ha szükséges.

Papírtörlőre szedjük.

 

Most a húsgombóc köreteként készült, a mártáshoz 2 deciliter tejfölbe fél evőkanál kaprot kevertem.

Ha marad, a köret így egyszerűen is finom.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr7416287362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása