Hasselbach burgonya, és karfiolrózsák a natúr karaj köreteként.
A köret most nagyobb hangsúlyt kapott a receptemben. Szerettem volna bemutatni a Hasselbach burgonyát, amit elkészíteni nagyon könnyű, a karfiolrózsákkal együtt remek kisérője a sülteknek.
Hozzávalók: (4 személyre)
80-90 dkg burgonya, (6 közepes darab)
10 dkg vaj,
himalája só,
1 közepes fej karfiol,
2 dl tejföl,
1 tojás, só, fehér bors, csipet szerecsendió,
reszelt sajt a tetejére.
8 szelet rövidkaraj,
só, frissen őrölt tarkabors,
zsír a sütéshez, (most kacsazsírt használtam),
1/2 csokor petrezselyemzöld, kápia paprika a diszítéshez.
Az egyforma nagyságú burgonyákat meghámozzuk, papírtörlővel szárazra töröljük. A burgonyákat 2/3 részéig sűrűn bevagdaljuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A vajat megolvasztjuk, ecsettel a burgonyákat megkenjük, a himalája sóval megszórjuk, előmelegített sütőben 200 fokon elkezdjük sütni kb. 30 percig, akkor ismét megkenjük vajjal. Addig sütjük, amíg a burgonya megpuhul és elérjük a képen látható színt. A sütőnktől is függ az idő hossza.
A karajszeleteket kiveregetjük, sóval, borssal meghintjük és pihentetjük.
A karfiolrózsákat forrásban lévő, kicsit sós vízben főzzük, majd hideg vízbe szedjük, így hagyjuk kihűlni. (Pici tejet is szoktam a vízbe tenni, így szép fehér marad a karfiol.) Vajjal kikent tepsibe tesszük a rózsákat és megkenjük tojás, tejföl és fűszer keverékével. Sajtot reszelünk a tetejére és a sütőben sütjük a kívánt szín eléréséig.
A karajszeleteket a forró zsíron átsütjük, szinte egyszerre készül el az egész ebéd.
A Hasselbach burgonyát a Kedvenc krumplis receptjeink című könyvemből készítettem.