Ez a leves a „különlegesen finom” jelzőt kapta. Elkészítése könnyű, próbáljátok ki Ti is, a végeredmény mindenkit meggyőz majd. Szerintem a gyerekek is kedvelni fogják.
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg vörös lencse,
2 db sárgarépa,
2 szál angol zeller
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 nagyobb paradicsom,
1,5 liter zöldség alaplé,
ízlés szerint só, bors, 1 teáskanál füstölt ízű pirospaprika,
ízlés szerint oregánó és kömény,
1 evőkanál citromlé,
friss petrezselyemzöld,
2 evőkanál olaj.
A hagymát, fokhagymát, szárzellert és sárgarépát tisztítás után kockákra vágjuk.
A zöldségeket egy edényben az olajon megpirítjuk, én ekkor sózom.
A paradicsomot felkockázzuk, a vörös lencsét hideg vízzel átöblítjük. (A vörös lencse nagy előnye, hogy előáztatni nem kell.)
A zöldségekhez rakva, a felforralt alaplével felöntjü, fűszerezzük, és 30 percig főzzük.
Az oregánót, színes borsot és a köményt teatojásba tettem, lestyánlevelet is adtam hozzá.
Mikor elkészült, botmixerrel pürésítjük, citromlével ízesítjük.
Tálaláskor petrezselyemzölddel meghintjük, leves gyöngyöt is adhatunk hozzá.
Az eredeti recept ír egy evőkanál görög joghurtot a tetejére, de azt nem mindenki fogyaszthatja, így ez a változat a nyerő.
Jó étvágyat kívánok!