Lajos Mari eredeti receptje alapján készítem, köszönet érte.(99 recept 33 ételfotóval) A változás annyi, hogy férjem főtt burgonyával jobban szereti, mert az felveszi a finom szaftot. Igaza van, próbáljátok ki.
Hozzávalók 3 személyre:
60 dkg sertés szűz (vagy rövidkaraj) kockákra vágva,
10 dkg kolozsvári szalonna
2 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 + 3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál majoránna
fél evőkanál só
1 teáskanál pirospaprika
1 leveskocka
1 kg krumpli.
A húst 2-3 centis darabokra szeleteljük, a szalonnát apróra felkockázzuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk.
A 2 evőkanál olajon a szalonnát megpirítjuk, (jól kisütjük) hozzáadjuk a hagymát, legalább 5 percig együtt dinszteljük. Rátesszük a húst, az apróra vágott fokhagymát, a fűszereket.
Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a sót, pirospaprikát, leveskockát és 2 deciliter forró vízzel felengedjük.
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és kevés sóval ízesített vízben megfőzzük.
Időnként a húst megkeverve, közepes lángon legalább egy és negyed órát pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés forró vízzel pótoljuk (a krumpli főzővize tökéletes, mert keményítőt is tartalmaz.).
A főzés vége előtt 10 perccel tegyünk hozzá még 3 gerezd fokhagymát, így lesz teljes az íz.
Mire a hús megpuhul, a krumpli is elkészül.
Jégsaláta, fejes saláta, uborka illik hozzá.