Mogyoródi sistergős karaj fokhagymás, gombás, tejszínes-sajtos mártásban.
Különlegesen finom, ünnepi étel. A Hasselbach burgonya köret remekül illik hozzá.
Hozzávalók 4-5 személyre:
90 dkg sertés karajfilé vagy szűzpecsenye
só, őrölt tarka bors (íze karakteresebb, ezért javaslom)
4-5 gerezd fokhagyma
1 kis üveg apró csiperkegomba (20 dkg)
2 dl tejszín
2 dl tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő,
15 dkg trappista sajt
1 húsleveskocka.
A karajt, vagy szűzpecsenyét kiklopfolom, sózom, borsozom, és 2 evőkanál zsíron vagy olajon mindkét oldalát megpirítom (5-6 perc), a kisült szeleteket egy tányérra kiszedem.
A zsiradékhoz hozzáadom a felszeletelt fokhagymát, 3-4 percig pirítom, a félbe vágott pici gombafejeket hozzáadom.
2 dl vizet felforralok a leveskockával és a fokhagymás- gombás zsiradékra öntöm.
Amikor forr, visszateszem a hússzeleteket és lassú tűzön sütöm további fél óráig puhítom, időnként megfordítom. Nagyon omlós szeleteket kapunk.
Külön kivettem pár szeletet a tejszínes mártás hozzáadása előtt, ha bárki inkább így szeretné.
A tejfölt, tejszínt, keményítőt, 5 dkg reszelt sajtot összekeverem, és a hús 2 evőkanálnyi szaftjával elkeverem, majd a húsra öntöm. Kellő sűrűség (3-4 perc) után tetejét tálaláskor még megszórom reszelt sajttal.
Most Hasselbach burgonyát készítettem köretként, ami még ünnepibbé tesz ezt az ebédet.
Sült krumpli, krumplipüré is illik hozzá.