Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Mogyoródi sistergős karaj Hasselbach burgonyával.

2023. szeptember 10. - Takács Gyuláné Erzsike

Mogyoródi sistergős karaj fokhagymás, gombás, tejszínes-sajtos mártásban.

Különlegesen finom, ünnepi étel. A Hasselbach burgonya köret remekül illik hozzá.

mogyorodi_sistergos_karaj.JPG
Hozzávalók 4-5 személyre:


90 dkg sertés karajfilé vagy szűzpecsenye

só, őrölt tarka bors (íze karakteresebb, ezért javaslom)
4-5 gerezd fokhagyma
1 kis üveg apró csiperkegomba (20 dkg)

2 dl tejszín

2 dl tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő,

15 dkg trappista sajt

1 húsleveskocka.


A karajt, vagy szűzpecsenyét kiklopfolom, sózom, borsozom, és 2 evőkanál zsíron vagy olajon mindkét oldalát megpirítom (5-6 perc), a kisült szeleteket egy tányérra kiszedem.

 

A zsiradékhoz hozzáadom a felszeletelt fokhagymát, 3-4 percig pirítom, a félbe vágott pici gombafejeket hozzáadom.

2 dl vizet felforralok a leveskockával és a fokhagymás- gombás zsiradékra öntöm.

 

Amikor forr, visszateszem a hússzeleteket és lassú tűzön sütöm további fél óráig puhítom, időnként megfordítom. Nagyon omlós szeleteket kapunk.

 

Külön kivettem pár szeletet a tejszínes mártás hozzáadása előtt, ha bárki inkább így szeretné.

A tejfölt, tejszínt, keményítőt, 5 dkg reszelt sajtot összekeverem, és a hús 2 evőkanálnyi szaftjával elkeverem, majd a húsra öntöm. Kellő sűrűség (3-4 perc) után tetejét tálaláskor még megszórom reszelt sajttal.

Most Hasselbach burgonyát készítettem köretként, ami még ünnepibbé tesz ezt az ebédet.

Sült krumpli, krumplipüré is illik hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr8718211223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása