Csirkemell gombamártással és színes tésztával bátor nyúl módra.
A sokak szerint száraz csirkemell filét tegyük ízesebbé, színesebbé. Remélem, sokan megkedvelik ezt a nagyon finom ételt.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg csirkemell filé
só, frissen őrölt tarka bors (az íze karakteresebb), pirospaprika,
2 evőkanál kacsazsír vagy olaj és 2 dkg vaj a hús sütéséhez.
1 nagyobb fej vöröshagyma,
1 közepes fej lilahagyma,
fél kápia paprika,
1 paradicsom,
1 kis üveg csiperkegomba,(30 dkg, vagy 20 dkg friss)
1 evőkanál szárított, őrölt vargánya gomba,
1 evőkanál keményítő vagy rizsliszt a sűrítéshez,
2 dl tejszín vagy tejföl.
50 dkg fusilli durumtészta
A csirkemellet szeletekre vágom, sózom, borsozom. a felforrósított kacszsírban vagy olaj és vaj keverékében átsütöm. A szeletek egyik oldalát fedő alatt sütöm 5 percig, majd megfordítom, és fedő nélkül sütöm tovább. Tálra szedem.
A visszamaradt zsírba rakom a szeletelt hagymákat, sózom, 5 percig párolom, pirospaprikával megszórom, majd 2 deciliter hideg vízzel felöntöm. Így a hagyma gyorsan szétesik.
Amikor felforr, akkor adom hozzá az apróra vágott paprikát, paradicsomot, 10 perc múlva pedig a szeletelt gombát.
Megszórom az őrölt vargányával, ami különösen finom ízt kölcsönöz az ételnek.
Visszarakom a hússzeleteket és készre főzöm.
Végül a rizslisztet, keményítőt, ki mit szeret a sürítéshez, összekeverem a tejszínnel, tejföllel, ez is ízlés szerinti, aztán a hús főzőlevével egyneműsítem és már csak pár percig főzöm együtt kisebb lángon.
Még egy ötlet: Amíg a hús sül, a tészta köret is megfő. Nálunk a durumtészta a kedvenc, ennek a főzőlevéből teszek félre 5-6 merőkanállal, ezzel fogom a húst felengedni, ugyanis ez már tartalmaz keményítőt.