Nagyon könnyű, mert a mártást a zöldség adja, se rántás, se tejföl nincs benne.
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell darálva
1 fej kinai kel (sokkal könnyebb, mint a kelkáposzta)
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
negyed piros kaliforniai paprika
fél csokor finomra vágott petrezselyem
1 tojás
4 evőkanál zsemlemorzsa
20 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa
2 cm-es gyömbérdarab (végül eltávolítom)
5 dkg vaj
só, bors
fél liter alaplé, leveskockából
A kinai kel aljából egy centit levágok és a levelekből 14-16 szeletet forró sós vízben 2-3 percig előpárolok, így könnyebb lesz göngyölni.
Amíg a levelek hűlnek, a burgonyát, sárgarépát megtisztítom, hasábokra darabolom.
A darált húshoz adom az apró kockára vágott hagymát, kaliforniai paprikát, zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet, a tojást, zsemlemorzsát, sózom, borsozom és alaposan összedolgozom. Ebből az adagból legalább 12 töltelék lesz. (Ha kimarad, azt zsemlemorzsába forgatva kisütöm.)
A tölteléket a kellevelekbe töltöm, felgöngyölöm és hústűvel megtűzöm. (A recept fogpiszkálót ír, de inkább a hústűt ajánlom, mert az könnyebben eltávolítható és még véletlenül se törhet bele a göngyölegbe.)
Egy nagyobb lábasban felolvasztom a vajat, rá a göngyölegeket, a zöldséget, (ha kimaradt a kel levélből, azt is belerakom) a leveskockából készített forró levessel felöntöm és közepes tűzön 1 órán át párolom, a lábast időnként megrázogatom.
A tekercseket kiveszem, a hústűket eltávolítom.
A zöldségeket a levessel átturmixolom, ha szükséges, sózom, borsozom.