Különleges gombóc egyszerű levesben.
Itt vannak a friss zöldségek, dobjuk fel levesünket ezzel a gombóccal.
Hozzávalók 4-5 adaghoz:
20-25 dkg sárgarépa
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 negyed zeller gumó
fél karalábé,
fél zöldpaprika, negyed kaliforniai paprika
2 centis gyömbér darab, (tisztítva, egyben) 10 szem egész borssal teatojásba rakjuk,
3 evőkanál olaj, vaj vagy zsír, ízlés szerint
só,
1 húsleveskocka.
Tisztítás után a sárgarépát felkarikázzuk, a felforrósított olajon vagy vajon átforgatjuk (2-3 perc). Hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, zellert, karalábét, együtt pirítjuk még 5-6 percig. 1,5 liter hideg vízzel felöntjük és 1 húsleveskockát adunk hozzá, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, közepes tűzön főzzük 40 percig.
(csomagba kötött zeller-petrezselyem és lestyán levél kerülhet még bele, ami finom ízt ad.)
A levesbetét:
2,5 dl vizet felforralunk, sózzuk és 1 dl kukoricadarával addig keverjük, amig az edény falától elválik. Pár perc múlva belekeverünk 10 dkg tejszines tömlős sajtot, snidlinget, vagy 3-4 szál medvehagyma levelet. Most snidlinggel készítettem.
Vizes kézzel gombócokat formálunk és a meleg leves tetejére rakjuk. Ebből az adagból 25 gombóc lett.
Nemcsak finom, de mutatós és változatos is.