Sertésjava színes-ízes mártással.
A sertésjava a szűzpecsenyét jelenti nálam, mivel ez a sertés legfinomabb része. A recept elkészíthető karajból és combszeletből is, de akkor több sütési idővel számoljunk.
Hozzávalók:
60 dkg sertés szűzpecsenye egészben,
só,
tarkabors, (az íze karakteresebb mint a fekete borsé)
1 szál zsenge sárgarépa,
2 szál lilahagyma (új, kevés zöldjével)
negyed kaliforniai paprika,
csipetnyi kakukkfű,
1 dl leves alaplé,
2 dl tejszín,
1 teáskanál étkezési keményitő
3 evőkanál olaj.
A szűzpecsenyét egészben sózzuk, tarkaborssal megszórjuk és kevés olajon minden oldalról szép pirosra sütjük. (Húscsipesszel forgassuk, hogy ne sértsük meg a húst.)
A megpirult húst kivesszük egy tányérra, fóliával letakarjuk, így pihentetjük.
A répát és a paprikát csíkokra, a hagymát karikára vágjuk.
A serpenyőbe tesszük a zöldségeket, pár percig pirítjuk, majd ráöntjük az alaplét (vagy vizet) és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. (Kb. 10 perc)
Elkeverjük a tejszint a keményítővel, hozzáöntjük a zöldségekhez.
A húst legalább 10 percig pihentessük, utána szeleteljük.
Amennyiben karaj vagy combszeletből készítjük, hosszabb sütési idővel számoljunk, de ebben az esetben a zöldséget a hússal együtt is párolhatjuk.