Töltött hústekercs, saját (bátor nyúl) recept.
Érdemes kipróbálni, mert nemcsak finom, de vendégvárásra is alkalmas, a göngyöléssel járó plusz munka megéri, mert különleges ebédet készítettünk.
Hús és zöldség együtt, remek fogás. Szerintem a sonkába más zöldséget is tehetünk, ezzel újabb ízt kapunk.
Hozzávalók 6 személyre:
90 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen), de csirkéből, pulykából is készíthető.
1 közepes fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma reszelve,
só, bors, majoránna, kakukkfű,
2 tojás,
2 szelet pápai sonka, ez végigér a húson (vagy 4 szelet gépsonka)
10 dkg spenótlevél,
2 dkg vaj,
1 gerezd fokhagyma,
5 dkg sajt, fél centis csíkokra vágva,
2 szál angol zeller (közepe), a sonka méretére vágva,
kápia paprika csíkok,
2 evőkanál olaj (ha van, olivaolaj)
1 csomag szeletelt bacon (20 dkg)
alufólia a tepsibe.
A darált húst, a fűszereket, a 2 tojással összekeverjük.
A közepes méretű tepsit 2 réteg alufóliával kibéleljük, 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk.
A tepsi negyedétől a bacon szeleteket ráfektetjük úgy, hogy majd a hús rárakása után egymást fedjék.
A hústöltelék felét a baconra rárakjuk, elsimítjuk (széleinél 2 cm-t kihagyunk).
A bacon szalonna vége kerüljön a tepsi aljára, így lesz mutatós is a sütés után.
A sonkás göngyöleghez a spenótot megmossuk, 2 dkg vajon átforgatjuk (3 perc elég), sóval, borssal és zúzott fokhagymával meghíntjük. Hagyjuk kihülni.
A sonkaszeleteket lerakjuk, rátesszük a spenótot, a sajtcsíkokat, szárzellert, kápia paprikát és felgöngyöljük. A húsrétegre ráhelyezzük, majd a másik adag hússal beborítjuk, szépen elrendezzük. A bacon szalonnával beborítjuk, kevés olajjal megkenjük. A tepsi tetejére még egy réteg fóliát teszünk.
A 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, majd a felső fóliát levéve, a szafttal locsolgatva a szalonna pirulásáig sütjük.
Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel.
Melegen és hidegen is kiváló. Hidegen még könnyebben szeletelhető.