Könnyű, csirkemelles egytálétel.
Ezt az ételt akkor készítsük, ha könnyű, hétvégi ebédet szeretnénk, de nincs sok időnk a konyhában, vagy esetleg még desszertet is készítünk. A lényeg, hogy nagyon finom és más gyümölccsel is készíthető, így az év bármely időszakában fogyaszthatjuk. Pulykamellből is ízletes. Vendégvárónak is kiváló, akkor nagyobb adagban készül. Finom, fehér bort kínáljunk hozzá.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg csirkemell filé (8 szelet)
só,
őrölt bors, (ha van, tarkabors)
3 nagyobb alma hámozva, szeletelve,
fél citrom leve,
10 dkg vaj,
1 dl víz,
1,2 kg burgonya,
2 fej lilahagyma,
6 szelet sajt, vagy 15 dkg reszelt sajt,
3 evőkanál olaj.
A csirke vagy pulykamell filét szeletekre vágjuk, sóval, borssal izesítjük, és állni hagyjuk 10 percet.
A serpenyőben megforrósítjuk a vajat (vaj és olaj keveréke is nagyon jó) és a szeletek mindkét oldalát 3-3 percig fedő alatt átsütjük. Amikor minden szelet kész, a serpenyőbe 1 dl vizet adunk, hogy a sütéskor keletkezett finom pörzsanyagot feloldjuk, ezt a tepsi aljára öntjük.
A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, lerakjuk a tepsibe, megsózzuk.
A hagymákat meghámozzuk, félbevágjuk és szeleteljük. Rárakjuk a burgonyára.
Tavasszal újhagymával vagy medvehagymával is készíthetjük, még ízesebb lesz az ételünk.
Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és kevés citromlével meglocsoljuk. A tepsibe lerakjuk, végül a hússzeletekkel befedjük és alufóliával lefedve 60 percig pároljuk, ezalatt az ízek kellemesen összeérnek.
Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük.
Az alufóliát levéve fedjük be a sajt szeletekkel, vagy szórjuk meg a reszelt sajttal, és süssük készre.
(Tipp: ha a csirke szaftjához még hozzáadunk 1-2 dl tejszínt, gazdagabb mártást kapunk.)
Gyors, és nagyon könnyű étel. Az év bármely időszakában készíthetjük.