Nagyon finom és kiadós sütemény, sokféle recept alapján készítik, de nekünk így lett a legfinomabb.
Különösen, mert az unokám, Laura kérte és együtt készítettük.
Hozzávalók:
1 bögre (2 dl) víz,
4 evőkanál keserű kakaópor
1 bögre finomliszt 25 dkg
1 bögre kristálycukor 20 dkg,
1 evőkanál szódabikarbóna,
1 dl natúr joghurt,
1 csomag vaníliás cukor,
2 tojás,
22 dkg margarin,
A tetejére:
10-15 dkg étcsoki,
3 evőkanál víz,
3 dkg margarin (ami a tésztából kimaradt)
3 evőkanál porcukor,
jó maréknyi durvára vágott dió,
ehető dekorgyöngy.
Elkészítés:
A vizet egy kisebb lábasba öntjük, a margarint és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve fölforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor.
Alaposan keverjük ki, hogy minél levegősebb, könnyebb legyen a tészta.
Egy közepes, 30x25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát beleöntjük, és eloszlatjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 22-25 percig sütjük.
A tészta tetejére valókat a dió kivételével megmelegítjük. Ezt a masszát egyenletesen a kisült, még meleg tészta tetejére kenjük, rászórjuk a diót és a dekorgyöngyöt. Csak akkor szeleteljük föl, vízbe mártott késsel, amikor ez a bevonat megszilárdult rajta.