Tárkonyos csirkemell.
Kellemes ízvilágú, könnyen elkészíthető étel. Friss vagy szárított tárkony egyaránt használható hozzá.
Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg csirkemell filé,
3 szál tárkonylevél, vagy 1 teáskanál szárított,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 közepes sárgarépa,
1 dl fehérbor,
só,
őrölt bors, (a tarkabors íze még jobban illik ehhez az ételhez)
2 dl tejszín,
10 dkg vaj, vagy5 dkg vaj és 3 evőkanál olaj,
1 csomag durum orsótészta.
Körete most színes orsótészta, ennek is szerepe van a receptben.
A csirkemell filéket szeletekre vágjuk, sóval, borssal meghíntjük, állni hagyjuk 15 percet.
Ezalatt a tésztát kifőzzük, a főzőlébe mindig tegyünk sót és 1-2 evőkanál olajat, így soha nem tapad össze a tészta. Nálunk a durum tészta a kedveltebb.
A tészta főzőlevéből 10 merőkanállal félreteszünk, a tésztában lévő keményítő a mártáshoz nagyon jól felhasználható, selymesebb lesz így az egész.
A hússzeleteket a vajon, vagy olajon mindkét oldalán átpirítjuk, tálra kivesszük.
Amikor minden szelet kész, a megmaradt zsiradékon az apróra vágott hagymát és a karikára vágott sárgarépát pár percig átforgatjuk. Ráöntjük a bort, átforraljuk, fűszerezzük és a tészta levével felengedjük.
Visszatesszük a hússzeleteket és 30-35 perc alatt puhára pároljuk. Csak óvatosan rázogassuk az edényt, hogy ne törjenek össze a szeletek.
A tejszínhez a hús levéből teszünk még 2 merőkanállal és simára összedolgozzuk (hőkiegyenlítés), úgy öntjük vissza a húsra.
2-3 perc alatt, már lassú tűzön, állandó keverés mellett összeforraljuk.
Illik még hozzá köretként a jázminrizs, vagy bulgur, de akkor húslével öntsük fel a mártást.