Sertésszűz korongok édesburgonya talpon.
Omlós, puha sertésszűz falatokat kapunk ezzel a módszerrel elkészítve. A körete, az édesburgonya is most bőven kapható, így együtt egy nagyon finom ebéd készült.
Hozzávalók: 4 személyre
80 dkg sertés szűzpecsenye,
30 dkg bacon (16 szelet)
2-2 evőkanál olaj.
60 dkg édesburgonya.
A sertés szüzet a szalonna szélességének megfelelő méretű darabokra (3-4 cm) vágjuk, ebből a mennyiségből 16 db lett.
A páchoz: 2 evőkanál olaj, 2 teáskanál só, őrölt tarkabors, 1-1 teáskanál pirospaprika, fokhagyma és metélőhagyma, csipetnyi szerecsendió. Alaposan összekeverjük és bedörzsöljük vele a szeleteket.
Legalább egy óra hosszat hagyjuk állni a pácban.
Addig a körethez megtisztítjuk a 60 dkg édesburgonyát, egy-másfél centi vastagságúra vágjuk és megfőzzük. (Főzőlevét egy zellerkrém leveshez használtam fel.)
A húst a pácból kiemelve, egyenként betekerjük a korongokat a baconbe. A szalonna csík végénél fogvájóval megtűzzük.
A hústekercseket forró olajban elősütjük 2-2 percig, így egy kérget sütünk rá, ami a hús nedvességét fogja megtartani.
Ezt követően egy kiolajozott tepsibe, sorba lerakjuk és előmelegített sütőben még 30 percig sütjük 180 fokon. Félidőben a korongokat átfordítjuk.
Tálalásig letakarjuk alufóliával és tálalás előtt eltávolítjuk belőle a fogvájókat.
A burgonyát pürésíthetjük is.