Fenséges sokfűszeres burgonya két változatban.
Új recept a szakácsok és a főzni szeretők konyhájába. Nagy kár, hogy az illatokat még nem lehet átküldeni, mert ez valóban fenséges. Ez a két verzió segít, hogy bárki örömmel fogyassza, legyen akár könnyebb ételt szerető, vagy húsimádó.
Hozzávalók 3-4 személyre:
Sokfűszeres burgonya:
1,2 kg burgonya,
1 teáskanál só,
1-1 mokkáskanál lestyán, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring. (A fűszereket is variálhatjuk ízlés szerint, nekünk így ízlett a legjobban)
3 evőkanál olaj.
10-15 dkg krémfehér sajt (piacon vásárolt, finoman sózott, könnyű sajtot kaptam)
15 dkg húsos kolozsvári szalonna, sonka vagy tarja kedvünk szerint,
1 fehér tv paprika,
fél kápia paprika,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
1 evőkanál zsír.
A burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy tálban a fűszerekkel, az olajjal és a sóval összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon egy és negyed órát sütjük, közben egyszer átforgatjuk, hogy mindenütt egyformán puha legyen.
A szalonnát vagy sonkát, tarját felszeleteljük, a zsíron átsütjük. Tányérra kiszedjük, utána kerül bele a csíkokra vagy szeletekre vágott paprika. A vöröshagymát tisztítás után fél centiméter vastagra vágjuk, a zsemlemorzsában megforgatjuk és a paprika után a serpenyőben megsütjük. Mivel a szalonna sós, a zöldségeket külön nem sóztam.
Egyík változatban krémfehér sajtdarabokkal szórtam, másik változata a szalonnás, zöldséges verzió.
Mind a kettő finom, kipróbálásra feltétlenül javaslom.