Zöldségek sonkás tésztaalagútban.
Melegen és hidegen egyaránt finom, önálló ételként vagy sültekhez köretként jó választás. Nagyon praktikus recept. Elkészítése egyszerű, ebédre vagy vacsorára is tálalhatjuk. Sonka nélküli változatban is készíthető, akkor reszelt sajtot, szezámmagos zabkorpát vagy zsemlemorzsát javasolok a tésztára.
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 csomag leveles tészta,
6 nagy szeletes sonka (pápai vagy hasonló)
40 dkg zöldborsó és bébirépa konzerv (nettó 26 dkg),
1 kis doboz kukorica konzerv,
30 dkg gomba, (8-9 nagyobb fej)
kis fej vöröshagyma,
fél paprika,
fél csokor petrezselyemzöld,
só, bors,
2 evőkanál olaj,
A tészta kenéséhez 1 felvert tojás.
A leveles tésztát a hűtőből kivesszük, a csomagoláson leírtak szerint kiengedjük.
Ezalatt a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.
(A szárát apróra vágva félretesszük még 1 gombafejet hozzáadva finom levest készítünk belőle.)
A vöröshagymát tisztítás után apró kockára vágjuk és a felhevített olajon a szintén aprózott paprikával megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a gombát. Addig pároljuk fedő nélkül, míg a levét elfövi. Legvégül adjuk hozzá a petrezselyemzöldet. Hagyjuk kihűlni.
A tésztát kitekerjük, a 3-3 sonkaszeletet keresztben ráfektetjük, így a két sonkaszelet középen fedi egymást, az üresen maradt kb. 10 cm-es tésztacsíkot levágjuk, ez lesz a teteje.
A sonka közepére a gomba, rá balra zöldborsó, középre répa majd kukorica következik. A tésztát összezárjuk és a tetejét a félretett tésztacsíkkal lezárjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tésztát felvert tojással megkenjük.
200 fokra előmelegített sütőben sütjük 25-30 percig, a hőfokot 10 perc után 180 fokra mérsékeljük.
Szép aranybarnára sütjük, a sütőből kivéve állni hagyjuk, így könnyebben szeletelhető.