Pulyka felsőcomb tepsiben sütve, apróburgonyával.
A pulykát családunk bármelyik évszakban kedveli, bár sokan általában csak karácsonykor fogyasztják. A felső comb körete most apró burgonya volt, amit végül a sült mellé forgattam, így átvette a finom ízt. Tegyék ezzel is változatosabbá étrendjüket.
Hozzávalók 4 személyre:
1,1 kg pulyka felsőcomb filé,
1 evőkanál fűszerkeverék (só, bors, fél mokkáskanál pirospaprika, rozmaring, kakukkfű, gyömbér, majoránna, curry)
1 fej vöröshagyma,
4-6 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál zsír a tepsi kikenéséhez.
A körethez:
80 dkg apró burgonya.
A pulyka felső combot a csont mellett és még 2 helyen bevágjuk, így a fűszerek jól átjárják és süléskor nem húzódik össze. A fűszerkeveréket 2 evőkanál olajjal elkeverjük egy tálban és a húsra kenjük. A bőre alá is tegyünk a fűszerből, így lesz még ízesebb a sült.
Zsírozott tepsibe fektetjük és alufóliával letakarva sütjük 60 percig, előmelegített sütőben 200 fokon.
Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd a hús mellé tesszük. A fokhagymát hámozás nélkül tesszük a tepsibe, a sütés vége előtt kivesszük, és kinyomjuk a héjból. Nagyon különleges és egészséges így.
A hagymával és fokhagymával még fél órát sütjük a húst fólia alatt.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd pár helyen félig bemetsszük. A hús köré rakjuk, a szaftjával meglocsoljuk és fólia nélkül együtt pirítjuk készre.
Nagyon omlós és finom lesz a sült és ízes a köret.