Palacsinta sonkával töltött és édes változatban (bátor nyúl recept).
A palacsintát sokféle módon készíthetjük, most egy töltött és édes változat receptjét osztom meg. Laktató fogás egy könnyű leves után.
Hozzávalók: 4 adag
A szokásos módon palacsintatésztát keverünk:
25 dkg finomliszt,
2,5 dl tej,
2,5 dl szódavíz,
2 tojás,
fél dl olaj,
1 mokkáskanál só,
1 mokkáskanál cukor,
csipetnyi szódabikarbóna.
A sütéshez kb. 1 dl olaj.
A 2 tekercshez:
6 vastagabb palacsinta,
6 nagy szelet sonka,
10 dkg tejszínes camping vagy boci sajt,
8 vékony szelet (10 dkg) füstölt comb (vagy 10 dkg feketeerdei sonka)
5 dkg reszelt sajt,
Az édes palacsintához mazsolás-vaniliás krémtúró és lekvár.
Elkészítés:
A tojást keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tej felét, habosra keverjük, és apránként tesszük hozzá a lisztet, a többi tejet, a szódavizet, a sót, cukrot és az olajat, csipetnyi szódabikarbónát. Jól kidolgozzuk és állni hagyjuk. Kis tálkába fél dl olajat öntünk, hogyha szükséges a serpenyőt még megkenjük a sütés előtt, és közben is, ha szükséges.
(Két serpenyőben sütöm, így hamarabb elkészülök vele.)
A 2 tekercshez 6 db vastagabb palacsintát sütünk, egyenként 2-2 merőkanál tésztából.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tepsibe vagy sütőtálba tegyünk alulra alufóliát.
3 vastagabb palacsintát úgy rakjunk le a deszkán, hogy negyedrészt fedjék egymást. Erre kerül a sonka, sajt és ismét sonka. A palacsinta végét kicsit hajtsuk vissza, úgy tekerjük fel és tegyük át a tepsire. A második tekercs ugyanígy készül, a tetejükre reszeljük a sajtot és 20 percig sütjük, amíg a sajt a tekercsek tetejére ráolvad, és kicsit megpirul.
A megmaradt tésztát vékonyabbra sütjük, ezt tölthetjük bármilyen töltelékkel ízlés szerint.