Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Kacsamell és comb gyümölcsökkel.

2019. október 19. - Takács Gyuláné Erzsike

Kacsamell és comb gyümölcsökkel.

Itt az ideje elkészíteni ezt a pompás ételt, mert kínálja magát a sok szőlő, már beérett a birsalma is. A kacsa pedig mindig ünnepi ebédnek számít. Igazán kezdők sem tudják elrontani, annyira egyszerű a sütés és a párolás.

kacsamell_es_comb_gyumolcsokkel_20191019.JPG

Hozzávalók:

személyenként 1-1 kacsa comb vagy fél mellfilé

1 kg szőlő (fehér-fekete vegyesen)

só, bors, majoránna

 

A körethez:

1,2 kg kifliburgonya,

 

1,2 kg birsalma,

fél citrom leve,

3 evőkanál cukor,

6-7 szem szegfűszeg.

A kacsa comb vagy mellfilé bőrét késsel bekockázom, a combot a csontnál mindkét oldalon bemetszem, hogy a fűszereket jól bele tudjam dörzsölni. A szőlőt kézzel összenyomom és a tálban a húsra rakom. A tálat folpackkal letakarom és hűtőbe teszem. Egy napig hagyom ebben a pácban, egyszer-kétszer átforgatom.

Sütés előtt a szőlő héját és a magokat leszedem a húsról, a tálban kipréselem.

Nagy gáztepsibe rakom a combokat és a mellfilét, bőrével lefelé.

A szőlő levét átszűröm, a hús alá és ráöntöm, alufóliával lefedve sütöm kb. másfél órát. Kétszer átfordítom közben. Nem kell hozzá semmilyen folyadék, mert a kacsából kisül a zsírja. Most igazi kicsi combokat és mellfiléket kaptam, szinte alig volt zsírja.

Ha sok zsír lenne, akkor szépen le lehet merni, de maradjon bőven szaft, mivel a köret egy részét is beleforgatom.

A fóliát levéve, a szaftjával locsolva pirosra sütöm a tetejét. (még fél óra kb.)

Köreteként a kifliburgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és karikára vágva a kacsa mellé teszem, levében átsütöm. Amíg a kacsa bőre pirul, a krumpli is átveszi a finom ízt. A többi krumplit egy másik tepsiben a kacsa szaftjába téve, a sütő alján sütöm.

Párolt bírsalma:

A birsalmákat bő vízben, tiszta szivaccsal megsúrolom, majd feldarabolom. A középső magházát és a végeket eltávolítom.1 liter vízbe teszek fél citrom levét és 3 evőkanál cukrot, ebbe rakom a szeleteket. A szegfűszeggel párolom legalább fél órát.

A birsalma pikáns íze nagyon illik ehhez az ételhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr1415234812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása