Kacsamell és comb gyümölcsökkel.
Itt az ideje elkészíteni ezt a pompás ételt, mert kínálja magát a sok szőlő, már beérett a birsalma is. A kacsa pedig mindig ünnepi ebédnek számít. Igazán kezdők sem tudják elrontani, annyira egyszerű a sütés és a párolás.
Hozzávalók:
személyenként 1-1 kacsa comb vagy fél mellfilé
1 kg szőlő (fehér-fekete vegyesen)
só, bors, majoránna
A körethez:
1,2 kg kifliburgonya,
1,2 kg birsalma,
fél citrom leve,
3 evőkanál cukor,
6-7 szem szegfűszeg.
A kacsa comb vagy mellfilé bőrét késsel bekockázom, a combot a csontnál mindkét oldalon bemetszem, hogy a fűszereket jól bele tudjam dörzsölni. A szőlőt kézzel összenyomom és a tálban a húsra rakom. A tálat folpackkal letakarom és hűtőbe teszem. Egy napig hagyom ebben a pácban, egyszer-kétszer átforgatom.
Sütés előtt a szőlő héját és a magokat leszedem a húsról, a tálban kipréselem.
Nagy gáztepsibe rakom a combokat és a mellfilét, bőrével lefelé.
A szőlő levét átszűröm, a hús alá és ráöntöm, alufóliával lefedve sütöm kb. másfél órát. Kétszer átfordítom közben. Nem kell hozzá semmilyen folyadék, mert a kacsából kisül a zsírja. Most igazi kicsi combokat és mellfiléket kaptam, szinte alig volt zsírja.
Ha sok zsír lenne, akkor szépen le lehet merni, de maradjon bőven szaft, mivel a köret egy részét is beleforgatom.
A fóliát levéve, a szaftjával locsolva pirosra sütöm a tetejét. (még fél óra kb.)
Köreteként a kifliburgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és karikára vágva a kacsa mellé teszem, levében átsütöm. Amíg a kacsa bőre pirul, a krumpli is átveszi a finom ízt. A többi krumplit egy másik tepsiben a kacsa szaftjába téve, a sütő alján sütöm.
Párolt bírsalma:
A birsalmákat bő vízben, tiszta szivaccsal megsúrolom, majd feldarabolom. A középső magházát és a végeket eltávolítom.1 liter vízbe teszek fél citrom levét és 3 evőkanál cukrot, ebbe rakom a szeleteket. A szegfűszeggel párolom legalább fél órát.
A birsalma pikáns íze nagyon illik ehhez az ételhez.