BORZAS SZELET.
Korábban már készítettem ezt a kitűnő ételt, de most kicsit változtattam rajta. Az eredmény ismét nagyon ízlett. Laktató, finom ebéd készült.
Hozzávalók 4 személy részére:
8 szelet csont nélküli sertéskaraj (1 kg), Csirkemellből is finom, már próbáltam.
80 dkg krumpli (tisztítva),
3 tojás,
6 púpozott evőkanál liszt + még a hússzelet forgatásához,
só, bors,
2 + 3 gerezd fokhagyma,
2 dl tejföl,
20 dkg reszelt sajt,
3 dl tej az áztatáshoz.
fél liter olaj a sütéshez.
A sertéskaraj-szeleteket finoman kiveregetjük, megszórjuk mindkét oldalukat sóval, borssal, majd egy éjszakára 2 gerezd szeletelt fokhagymával ízesített 3 dl tejbe rakjuk. Mivel nagyobb szeletek voltak, félbevágjuk, így könnyebben elférnek a tálban és sütéskor is könnyebb vele bánni. Az áztatástól omlósabb lesz a karaj, de ha nincs időnk, frissen fűszerezve is nagyon finom.
Másnap a tejből kivesszük a húst és papírtörlővel áttöröljük.
A krumplit meghámozzuk, az almareszelőn lereszeljük, sózzuk és 10 percig állni hagyjuk. Ezt követően a levétől kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és alaposan összeforgatjuk. Belekeverünk még 6 púpozott evőkanál lisztet és újra jól kikeverjük.
3 nagy cikk fokhagymát 1 dl olajjal elkeverünk, ecsettel vékonyan a hússzeletekre felvisszük, majd a lisztbe forgatjuk.
A fűszerezett hússzeleteket lisztbe forgatjuk, beburkoljuk őket a sűrű burgonyás masszával, majd óvatosan a forró olajba helyezzük. Először fedő alatt sütjük, majd mérsékeljük a lángot és kétszer átfordítva sütjük készre. Papírtörlővel bélelt jénai tálba szedjük, hogy semmi olaj ne maradjon rajta.
Tálalásnál tányérra tesszük az aranybarnára sült, ropogós borzast, megkenjük a tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal.
Petrezselymes jázmin rizs volt a körete.
Karaj helyett csirkemellből is készíthetjük.
Nagyon finom, laktató ételt kapunk.